گیاهان آپارتمانی در انواع مختلفی وجود دارن. این گیاهان برای رشد کردن و زنده موندن به عواملی مثل آب، نور، هوا و خاک مناسب نیاز دارن. خاک بستر رشد گیاهه و از این نظر اهمیت ویژهای داره. گیاهان آپارتمانی بسته به نوع خاکی که در اون زندگی میکنن به گیاهان آپارتمانی قلیایی دوست و اسید دوست تقسیم میشن. واژههای اسیدی و قلیایی برای توصیف میزان یونهای موجود در خاک استفاده میشن. خاکهای اسیدی معمولا حاوی یونهای آهن و هیدروژن هستن.
در مقابل خاکهای قلیایی بیشتر کلسیم و منیزیم دارن. شاید تا به حال شنیده باشید که میگن بیشتر خاکهای ایران قلیاییه. این موضوع به دلیل وجود مواد معدنی خاص در این خاکهاست. برخی فکر میکنن که به دلیل وجود کلسیم و منیزیم زیاد در این خاکها نمیشه ازشون برای پرورش گیاهان آپارتمانی استفاده کرد. ما در این مقاله از رزفارست به شما چند گیاه آپارتمانی قلیایی دوست و زیبا رو معرفی میکنیم که شما میتونید به راحتی اونا رو با خاک باغچه پرورششون بدید و نیازی به خرید خاکهای باغبانی نداشته باشید.

گیاهان آپارتمانی قلیایی دوست
به طورکلی خاکها در سه دسته اسیدی، خنثی و قلیایی طبقهبندی میشن و میزان اسیدی یا قلیایی بودن هر خاک رو با مشخصهای به نام pH اندازه گیری میکنن. مقدار pH بین اعداد 1 تا 14 تغییر میکنه. pH به طور غیر مستقیم تعیین کننده ترکیبات موجود در خاکه و چنانچه درصدش در خاک کم یا زیاد باشه، رشد گیاه مختل میشه.
گفته میشه خاکهایی با سطح pH بالاتر از 7 (از 8 تا 14) قلیایی هستن و بر عکس مقادیر پایینتر از 7 (از 0 تا 6) اسیدی بودن خاک رو نشون میدن و نقطه خنثی هم درست در وسط این اعداد قرار میگیره. بیشتر گیاهان در شرایط خنثی رشد میکنن، اما برخی گیاهان هم وجود دارن که قلیایی دوست یا اسیدی دوست هستن. در ادامه مقاله گیاهان آپارتمانی قلیایی دوست رو بهتون معرفی میکنیم.

اسطوخودوس
در ابتدا، گیاه آپارتمانی قلیایی دوست اسطوخودوس فرانسوی رو به شما معرفی میکنیم. گلهای این گیاه بنفش رنگ هستن و از اوایل بهار تا اواخر تابستون ظاهر میشن. برخلاف خیلی از گیاهان آپارتمانی، این گیاه، هوای مرطوب رو دوست نداره. بهتره این گیاه رو در نزدیکی پنجرههای پر نور مثل پنجرههای جنوبی قرارش بدید، البته مواظب باشید چون نور شدید خورشید باعث سوختگی برگهاش میشه.
اسطوخودوس فرانسوی نیاز به آبیاری زیادی نداره، اگه زیاد بهش آب بدید ریشههاش میپوسه و دچار آفات میشه. برای تعیین زمانی آبیاری گلدون این گیاه کافیه با دست خاک گلدون رو لمسش کنید، اگه خاک کاملا خشک بود، اون رو آبیاریش کنید. مقدار آبدهی به گلدون باید به صورتی باشه که مقداری از آب از ته گلدون خارج بشه. خاک گلدونی این گیاه باید زهکشی خوبی داشته باشه. استفاده از خاک ماسهای برای این گیاه مناسبتره. لازم به ذکر هست که گیاه اسطوخودوس در pHهای خیلی قلیایی رشد خوبی نداره.

با هم بخوانیم: آسان ترین روش های اسیدی کردن خاک!
آلوئه ورا
آلوئه ورا یکی از گیاهان آپارتمانی مقاوم و زیباست که خواص خیلی زیادی داره و نگهداری آلوئه ورا هم آسونه. آلوئه ورا برای رشد بهینه خودش به نور زیاد و غیر مستقیم خورشید نیاز داره. اگه برگهای آلوئه ورای شما لکهای قهوهای و نارنجی زدن، به دلیل نور بیش از حده، پس بهتره جای گلدونش رو عوض کنید.
آلوئه ورا هم هوای مرطوب رو دوست نداره. دمای بهینه برای نگهداری از این گیاه ۱۷ تا ۲۸ درجه سانتیگراده. اگه در مناطق سردسیر زندگی میکنید و قصد دارید یک گلدون آلوئه ورا رو نگهداری کنید حتما از قرار دادن گلدونش در نزدیکی در و پنجرههای مشرف به فضای خارجی خودداری کنید چون ممکنه دچار سرمازدگی بشه.
آلوئه ورا گیاه مناطق گرم و خشکه. به همین دلیل نیاز به آبیاری زیادی نداره. آبیاری این گیاه رو هفتهای یک بار یا ماهی دوبار انجام بدید. قبل از هر بار آبیاری اجازه بدید تا خاک سطح گلدون کاملا خشک بشه. اصلی ترین دلیل از بین رفتن آلوئه ورا در آپارتمانها آبیاری بیش از حدشه. پس قبل از خشک شدن خاک گلدون از آبیاریش خودداری کنید.

شمشاد هی بی
آخرین گیاه آپارتمانی قلیایی دوست ما گیاه شمشاده. این درختچه زیبا رو میشه هم در باغچه و هم در گلدون پرورشش داد. شمشاد گیاه همیشه سبز و خیلی مقاومه. این درختچه در تابستون پر از گلهای زیبا میشه. شمشاد برای رشد بهینه به مکان پر نوری احتیاج داره اما در مکانهای سایه هم رشد قابل قبولی داره. خاک گلدون این درختچه باید زهکشی خوبی داشته باشه و همیشه هم مرطوب باشه. برای هرس و فرم دادن به شمشاد بهتره بعد از پایان گ لدهی، گلهای پلاسیده رو جدا و مقداری از شاخههاش رو کم کنید.

تاج خروسی
یکی دیگه از گیاهان آپارتمانی قلیایی دوست این لیست گیاه تاج خروسیه. نگهداری از این گیاه خیلی سخت نیست. گلهای تاج خروسی در تابستون ظاهر میشن و رنگهای متنوعی دارن. برای رشد بهتر تاج خروسی بهتره اون رو در مکان پرنوری قرارش بدید اما اگه آپارتمان شما نور کمی داره نگران نباشید چون این گیاه با نور کم هم رشد میکنه و گل میده.
این گیاه برخلاف آلوئه ورا و اسطوخودوس، خیلی رطوبت دوسته. رطوبت داخل خونه برای گلدهی این گیاه کافی نیست. برای کمک به گل دهی این گیاه در فصل تابستون هر روز صبح مقداری آب روی گیاه اسپری کنید. این کار باید صبحها انجام بشه تا گیاه در طول روز از رطوبت استفاده کنه. اگه عصر یا هنگام شب این کار رو انجام بدید ممکنه گیاه دچار بیماری قارچی بشه.
خاک گلدون این گیاه باید زهکشی خوبی داشته باشه در غیر این صورت ریشههای گیاه دچار پوسیدگی میشه. برای داشتن یک گلدون تاج خروسی پر از گل بهتره بعد از پژمرده شدن هر گل، اون رو با دقت و با استفاده از یک قیچی جدا کنید. دمای بهینه برای رشد این گل زیبا ۲۵ تا ۳۵ درجه سانتیگراده.

در مجله گل و گیاه رزفارست بخوانید:
آیا تفاله چای برای گیاهان آپارتمانی مفید است؟
معرفی انواع گیاهان مقاوم به گرما برای نگهداری در تابستان
7 گیاه آپارتمانی که از طریق برگ تکثیر میشوند | گیاهانتان را چندین برابر کنید!
سوالات متداول درباره گیاهان آپارتمانی قلیایی دوست
از جمله گیاهان گیاهان آپارتمانی قلیایی دوست میشه به گیاه آلوورا، تاج خروسی اشاره کرد …
به طورکلی خاکها در سه دسته اسیدی، خنثی و قلیایی طبقهبندی میشن …
میزان اسیدی یا قلیایی بودن هر خاک رو با مشخصهای به نام pH اندازه گیری میکنن. مقدار pH بین اعداد 1 تا 14 تغییر میکنه. pH به طور غیر مستقیم تعیین کننده ترکیبات موجود در خاکه و چنانچه درصدش در خاک کم یا زیاد باشه، رشد گیاه مختل میشه. گفته میشه خاکهایی با سطح pH بالاتر از 7 (از 8 تا 14) قلیایی هستن و بر عکس مقادیر پایینتر از 7 (از 0 تا 6) اسیدی بودن خاک رو نشون میدن و نقطه خنثی هم درست در وسط این اعداد قرار میگیره. بیشتر گیاهان در شرایط خنثی رشد میکنن، اما برخی گیاهان هم وجود دارن که قلیایی دوست یا اسیدی دوست هستن …
این گیاه به نور زیاد و غیر مستقیم خورشید نیاز داره.آلوئه ورا هم هوای مرطوب رو دوست نداره. دمای بهینه برای نگهداری از این گیاه ۱۷ تا ۲۸ درجه سانتیگراده. آلوئه ورا گیاه مناطق گرم و خشکه. به همین دلیل نیاز به آبیاری زیادی نداره. آبیاری این گیاه رو هفتهای یک بار یا ماهی دوبار انجام بدید. قبل از هر بار آبیاری اجازه بدید تا خاک سطح گلدون کاملا خشک بشه. اصلی ترین دلیل از بین رفتن آلوئه ورا در آپارتمانها آبیاری بیش از حدشه. پس قبل از خشک شدن خاک گلدون از آبیاریش خودداری کنید …
خلاصه نکات مقاله گیاهان آپارتمانی قلیایی دوست
گیاهان آپارتمانی در انواع مختلفی وجود دارن. این گیاهان برای رشد کردن و زنده موندن به عواملی مثل آب، نور، هوا و خاک مناسب نیاز دارن. خاک بستر رشد گیاهه و از این نظر اهمیت ویژهای داره. گیاهان آپارتمانی بسته به نوع خاکی که در اون زندگی میکنن به گیاهان آپارتمانی قلیایی دوست و اسید دوست تقسیم میشن. واژههای اسیدی و قلیایی برای توصیف میزان یونهای موجود در خاک استفاده میشن. خاکهای اسیدی معمولا حاوی یونهای آهن و هیدروژن هستن.
به طورکلی خاکها در سه دسته اسیدی، خنثی و قلیایی طبقهبندی میشن و میزان اسیدی یا قلیایی بودن هر خاک رو با مشخصهای به نام pH اندازه گیری میکنن. مقدار pH بین اعداد 1 تا 14 تغییر میکنه. pH به طور غیر مستقیم تعیین کننده ترکیبات موجود در خاکه و چنانچه درصدش در خاک کم یا زیاد باشه، رشد گیاه مختل میشه.
گفته میشه خاکهایی با سطح pH بالاتر از 7 (از 8 تا 14) قلیایی هستن و بر عکس مقادیر پایینتر از 7 (از 0 تا 6) اسیدی بودن خاک رو نشون میدن و نقطه خنثی هم درست در وسط این اعداد قرار میگیره. بیشتر گیاهان در شرایط خنثی رشد میکنن، اما برخی گیاهان هم وجود دارن که قلیایی دوست یا اسیدی دوست هستن.