آهن یکی از مهم ترین و اصلی ترین عناصر مورد نیاز در روند رشد و نمو گیاهانه. فرقی نمیکنه که درخت بزرگی باشه یا یک گلدون کوچیک از گیاهان آپارتمانی، همهی گیاهان برای اصلی ترین فرایند حیاتی خودشون یعنی فتوسنتز به آهن نیاز دارن. همونطور که زندگی انسان و سایر حیوانات وابسته به غذا و آب و هواست، آهن هم یکی از عناصر مورد نیاز برای ادامهی حیات گیاهان محسوب میشه. کافی نبودن سطوح آهن در گیاهان مشکلاتی رو در پی داره. ما در این مقاله ار رزفارست قصد داریم تا به بررسی کاربردها و فواید کود آهن برای گیاهان آپارتمانی بپردازیم پس تا پایان این مقاله با رزفارست همراه باشید.
کود آهن برای گیاهان آپارتمانی
امروزه کودهای گوناگونی برای انواع نیازهای گیاهان ساخته شدن که در این کودها مقداری از عنصر آهن هم وجود داره. این کودها به دلیل قوی بودن، برای هر گیاهی مناسب نیستن و استفاده از این کودها اصولی و با زمان بندی خاصیه. عنصر آهن جز عناصر ریز مغذی گیاهان به شمار میاد و بدون وجود این عنصر گیاه نمیتونه کلروفیل تولید و اکسیژن رو متابولیزه کنه، در نتیجه امکان رشد گیاه متوقف میشه لذا استفاده از کود آهن برای گیاهان آپارتمانی ضروریه. کود آهن رو میشه به شکل مایع، پودری یا کلاته مصرف کرد.
گیاهان آپارتمانی هم مثل سایر گیاهان به طور کلی نیاز به دریافت چندین عنصر مختلف برای رشد بهتر دارن. گیاهان، اکسیژن، کربن و هیدروژن رو به طور طبیعی از هوا دریافت میکنن و سایر عناصر ریز مغذی و درشت مغذی از جمله نیتروژن، گوگرد، فسفر، آهن، پتاسیم، کلسیم، مهمیم، مس، روی، منگنز، مولیبدن، بور و کلر رو از خاک دریافت میکنن. اما گیاهان هم گهگاهی از نظر مواد مغذی و عناصر مختلف دچار کمبود میشن. با استفاده از روش های گوناگون میشه این مشکل کمبود مواد غذایی گیاهان رو حل کرد. از جمله این روش ها تجویز کود آهن برای گیاهان آپارتمانیه. در ادامه مقاله بیشتر با کود آهن برای گیاهان آپارتمانی آشنا میشیم.

کود آهن مایع برای گیاهان آپارتمانی
اگه قصد آبیاری گیاه و استفاده از محلول آهن روی خاک گیاه رو دارید، باید حواستون باشه به میزان محلولی که برای آبیاری استفاده میکنید باشه. چون وجود بیش از حد آهن باعث کمبود عناصر روی و منگنز میشه. در واقع باید بدونید که وجود مقادیر زیادی از مواد مغذی و عناصر گوناگون در خاک، باعث میشه که بیشتر این مواد و عناصر جذب نشن و نتیجه ی دلخواه حاصل نشه.
وقتی که قصد آبیاری گیاهتون با محلول آهن رو دارید، به اندازه گیاه، اندازه گلدون، جنس خاک و اینکه چقدر توانایی جذب آب رو داره توجه داشته باشید. از آبیاری و اسپری کردن محلول آهن برای گیاهان آپارتمانی به فاصله زمانی 10 تا 14 روز یک بار استفاده کنید. این کار رو با حوصله و بر اساس زمان بندی گفته شده انجام بدید.
کود آهن پودری برای گیاهان آپارتمانی
کود آهن پودری نوعی کود تقویتیه که دارای جذب سریعه و باعث فعال شدن آهن داخل گیاه میشه. کود پودری آهن تاثیر طولانی تری نسبت به سایر انواع کود آهن داره، خاکی که گیاه یا درخت در اون کشت میشه به دلیل وجود انواع مشکلات مثل اکسیده شدن آهن PH بالای خاک و ترکیب فسفات از جذب آهن توسط گیاه جلوگیری میکنه.
نحوه استفاده از کود آهن پودری بدین صورته که پودر رو در آب به مقدار 200 تا 400 میلی گرم در 100 لیتر آب بسته به نوع گیاه حل میکنیم، زمان استفاده از این کود اغلب بعد از زمان باردهی و یا گلدهی گیاهه که با توجه به نوع گیاه هر ۱۰ روز مورد استفاده قرار میگیره. میشه کود آهن پودری رو به صورت محول در سیستم آبیاری بارانی، قطره ای و یا بصورت کود جامد در محل کشت به خاک اضافه کرد.
کود کلات آهن برای گیاهان آپارتمانی
کودهای آهن به دو صورت مایع و کلات (جامد) هستن. تفاوت های کود مایع و جامد در اینه که کودهایی که به صورت جامد هستن رو میشه با مخلوط کردن با مایعات هم استفاده کرد ولی کودهای مایع این قابلیت رو ندارن. لازمه بدونید که کودهای جامد در زیر خاک و کنار ریشه گیاهان قرار داده میشن و با کمک آبیاری به ریشه گیاه میرسن.

کود سولفات آهن برای گیاهان آپارتمانی
علاوه بر قرص آهن برای گیاهان آپارتمانی، استفاده از خاک حاوی گوگرد اصلاح شده هم میتونه روش خوبی برای کمبود آهن خاک باشه. این روش علاوه بر تاثیر طولانی مدت، سطح PH خاک رو کم میکنه و توانایی جذب آهن رو برای گیاه بالا میبره. کود سولفات آهن به دو صورت آبدار با خلوص 18 درصد و بدون آب با خلوص 20 درصد موجوده. مصرف این کود برای درختان همراه با کودهای حیوانی هست.
استفاده از این کود در خاک های با اسیدیته خنثی مناسبه. استفاده از سولفات آهن به دلیل رسوب در خاک محدوده، اما آزمایش ها نشون میدن که میشه از این ماده برای کمبود آهن هم استفاده کرد، به ویژه زمانی که این کودها رو با مواد آلی مخلوط میکنن و باعث جلوگیری از رسوب میشن. ترکیبات کلاته کننده این عنصر رو با قدرت بالا ذخیره میکنن و از رسوبش در خاک جلوگیری میکنه. بنابراین غلظتش در خاک افزایش پیدا میکنه.

فواید کود آهن برای گیاهان آپارتمانی
عنصر آهن از مهم ترین نیاز های گیاهه و فواید خیلی زیادی برای گیاهان داره و از مهم ترین این فواید میشه به تولید کلروفیل یا سبزینه در گیاه اشاره کردک که باعث سبز دیده شدن و عمل فتوسنتز در گیاه میشه. فقدان آهن و یا کمبودش، باعث کم رنگ شدن برگها و قسمتهای سبز گیاه میشه و در اکثر مواقع هم باعث زرد شدن برگها میشه.
اگه گلبرگ و یا برگی رو با دستانتون لمس و از شاداب بودنشون به وجد میاید، نشون از وجود عنصر آهن، اون هم به میزان کافی برای گیاهه. در صورت فقدان و یا کمبود عنصر آهن، برگهای گیاه به مرور خشک میشن و گیاه میمیره.
عوارض کود آهن برای گیاهان آپارتمانی
از دلایلی که گیاهان قادر به جذب آهن نمیشن قلیایی بودن خاکه. زمانی که PH خاک به هم میخوره و از 7 بیشتر (قلیایی) یا از 7 کمتر (اسیدی) بشه، بیشتر گیاهان توانایی جذب عنصر آهن رو ندارن. همچنین زمانی که خاک مقدار زیادی کلسیم داشته باشه، دیگه استفاده از محلول آهن برای گیاهان آپارتمانی فایدهای نداره. خاک سرشار از کلسیم، اجازهی حل شدن آهن در خاک رو نمیده، همچنین مصرف بیش از حد کود آهن هم میتونه عوارضی برای گیاه به دنبال داشته باشه.
از عوارض کود آهن میشه به فقیر شدن خاک به لحاظ سایر عناصر از جمله کمبود عناصر روی و منگنز اشاره کرد. هر کودی در کنار سودی که برای درختان و گیاهان داره میتونه معایبی رو هم در بر داشته باشه. به این صورت که شما باید همه نکات استفاده از کود آهن از جمله زمان مناسب استفاده از کود، مقدار نیاز درخت و گیاه به کود، سن گیاه و نوع خاک رو در نظر بگیرید.

با هم بخوانیم: انواع کودهای شیمیایی را بشناسید و بهترین را انتخاب کنید!
مقدار مصرف کود آهن برای گیاهان آپارتمانی
مقدار مصرف کود آهن برای گیاهان آپارتمانی بدین صورته که باید 2/1 قاشق چای خوری کود آهن مایع رو به ازای یک لیتر آب مخلوط کنید. برای گلدون های کوچیکتر کمتر و برای گلدون های بزرگتر به دفعات ماهانه تکرار کنید تا گیاهان رنگ خودشون رو دوباره به دست بیارن. همچنین برای جبران کمبود آهن برای گیاهان زینتی میشه از کود آهن کلاته به صورت محلول پاشی با غلظت 1 تا 3 در هزار 2 تا 3 بار در سال استفاده کرد.
کود آهن برای گیاهان ابلق
لازمه توجه کنید که اگه به گیاهان برگ رنگی و ابلق کود آهن داده بشه، خیلی زود رنگ ابلقشون رو از دست میدن و دیگه طرح اون زیبا رو ندارن و در واقع همه ی برگ هاشون یک دست سبز میشن. این واریته ها به دلیل نوع رنگ بندی ای که دارن نمیتونن آهن دریافت کنند.
مقدار مصرف کود آهن برای درخت
کود آهن برای درخت و گیاه در مقدار خیلی کمی مورد نیازه. ولی در صورت کمبود آهن گیاه به شدت باعث آسیب رسیدن به سبزینه گیاهان میشه و اونا رو به زردی میرن. برای اینکه به سبز شدن برگهای درختان کمک کنید شما میتونید از کود مایع آهن استفاده کنید و با سم پاش، اون رو روی گیاهان بپاشید تا به کمبود آهن محصول کمک کنه.
اگه مشکل از خاک باشه و گیاه نتونه مواد آهنی خاک رو تجزیه کنه بهتره از کود مایع استفاده کنید. آهن با تابش آفتاب تجزیه شده و راحتتر مورد استفاده گیاه قرار میگیره. کود مایع به دلیل جذب راحتتر و تجزیه سریعتر پیشنهاد میشه که قبل از طلوع آفتاب روی گیاهان پاشیده بشه تا در وقتی که آفتاب روی اونا تابیده میشه زودتر جذب گیاه بشن.

در مجله گل و گیاه رزفارست بخوانید:
انواع کود NPK را بشناسید! + زمان و نحوه مصرف
بهترین کود شیمیایی برای گیاه آپارتمانی | انواع کود شیمیایی
مهم ترین نکات و اصول کود دهی به گیاهان آپارتمانی را بدانید!
سوالات متداول درباره کود آهن برای گیاهان آپارتمانی
کود آهن برای درخت و گیاه در مقدار خیلی کمی مورد نیازه. ولی در صورت کمبود آهن گیاه به شدت باعث آسیب رسیدن به سبزینه گیاهان میشه و اونا رو به زردی میرن. برای اینکه به سبز شدن برگهای درختان کمک کنید شما میتونید از کود مایع آهن استفاده کنید و با سم پاش، اون رو روی گیاهان بپاشید تا به کمبود آهن محصول کمک کنه …
لازمه توجه کنید که اگه به گیاهان برگ رنگی و ابلق کود آهن داده بشه، خیلی زود رنگ ابلقشون رو از دست میدن و دیگه طرح اون زیبا رو ندارن و در واقع همه ی برگ هاشون یک دست سبز میشن. این واریته ها به دلیل نوع رنگ بندی ای که دارن نمیتونن آهن دریافت کنند …
مقدار مصرف کود آهن برای گیاهان آپارتمانی بدین صورته که باید 2/1 قاشق چای خوری کود آهن مایع رو به ازای یک لیتر آب مخلوط کنید. برای گلدون های کوچیکتر کمتر و برای گلدون های بزرگتر به دفعات ماهانه تکرار کنید تا گیاهان رنگ خودشون رو دوباره به دست بیارن. همچنین برای جبران کمبود آهن برای گیاهان زینتی میشه از کود آهن کلاته به صورت محلول پاشی با غلظت 1 تا 3 در هزار 2 تا 3 بار در سال استفاده کرد …
عنصر آهن از مهم ترین نیاز های گیاهه و فواید خیلی زیادی برای گیاهان داره و از مهم ترین این فواید میشه به تولید کلروفیل یا سبزینه در گیاه اشاره کردک که باعث سبز دیده شدن و عمل فتوسنتز در گیاه میشه. فقدان آهن و یا کمبودش، باعث کم رنگ شدن برگها و قسمتهای سبز گیاه میشه و در اکثر مواقع هم باعث زرد شدن برگها میشه …
خلاصه نکات مقاله کود آهن برای گیاهان آپارتمانی
آهن یکی از مهم ترین و اصلی ترین عناصر مورد نیاز در روند رشد و نمو گیاهانه. فرقی نمیکنه که درخت بزرگی باشه یا یک گلدون کوچیک از گیاهان آپارتمانی، همهی گیاهان برای اصلی ترین فرایند حیاتی خودشون یعنی فتوسنتز به آهن نیاز دارن. همونطور که زندگی انسان و سایر حیوانات وابسته به غذا و آب و هواست، آهن هم یکی از عناصر مورد نیاز برای ادامهی حیات گیاهان محسوب میشه. کافی نبودن سطوح آهن در گیاهان مشکلاتی رو در پی داره.
گیاهان آپارتمانی هم مثل سایر گیاهان به طور کلی نیاز به دریافت چندین عنصر مختلف برای رشد بهتر دارن. گیاهان، اکسیژن، کربن و هیدروژن رو به طور طبیعی از هوا دریافت میکنن و سایر عناصر ریز مغذی و درشت مغذی از جمله نیتروژن، گوگرد، فسفر، آهن، پتاسیم، کلسیم، مهمیم، مس، روی، منگنز، مولیبدن، بور و کلر رو از خاک دریافت میکنن.