گلدان پلاستیکی بهتر است یا سفالی ؟ برای برخی از گیاهان این موضوع خیلی اهمیتی نداره که گلدونشون پلاستیکی باشه یا سفالی چون میتونن بدون هیچ نارضایتی در خونتون رشد کنن. اما با این حال برای برخی از گیاهان، جنس و سایز گلدون اهمیت خیلی زیادی داره و تنها در گلدون های خاصی رشد میکنن و بزرگ میشن. گلدان پلاستیکی بهتر است یا سفالی ؟ در این مقاله با رزفارست همراه باشید تا با گلدون های سفالی و پلاستیکی و معایب و مزایاشون آشنا بشید و مناسب ترین گلدون رو برای گیاهتون انتخاب کنید.

گلدان پلاستیکی بهتره یا سفالی ؟
گلدون های پلاستیکی و سفالی دارای ویژگی های متفاوتی هستن که روی خاک گیاهان تأثیر میذارن. به طور کلی، گیاهانی که خاک مرطوب رو ترجیح میدن، مناسب گلدون های پلاستیکی هستن و گیاهانی که خاک خشک تر رو ترجیح میدن برای گلدون های سفالی مناسب ترن هستن. برای درک بهتر این موضوع، اجازه بدید در مورد این نوع گلدون ها، ویژگی های کلیشون، اینکه چرا برای برخی گیاهان بهتر از بقیه کار میکنن و مزایا و معایب این گلدون ها صحبت کنیم.

گلدون های پلاستیکی
وقتی وارد یک محوطه باغبانی و یا گلخونه میشید شما با حجم انبوهی از گلدون های پلاستیکی مواجه میشید. گلدون های پلاستیکی یا فایبرگلاس رایج ترین ظروف برای باغبانی هستن. با توجه به فرایند پرورش گیاهان، شما میتونید این گلدون ها رو در رنگ ها، اندازه ها و اشکال مختلف تهیه کنید. موقع خرید گلدون های پلاستیکی یا فایبرگلاس به دنبال ظروفی باشید که از استحکام بالایی برخوردار باشه و کمی هم انعطاف پذیر باشه.

برای چه گیاهانی از گلدان های پلاستیکی استفاده کنیم؟
گلدون های پلاستیکی برای گیاهانی که دوست دار خاک مرطوب هستن، بهترین عملکرد رو دارن و خاک رو سریع خشک نمیکنن. پلاستیک یک ماده متخلخل نیست، بنابراین حرکت هوا در طرفین ظرف رخ نمیده. بعد از آبیاری گیاه، خاک گلدون برای مدت طولانی تر مرطوب میمونه و آب بیشتری هم در ناحیه ریشه باقی میمونه. گلدون های پلاستیکی همچنین برای باغبانانی که به ندرت گیاهانشون رو آبیاری میکنن یا برای به خاطر سپردن آبیاری گیاهانتون مشکل دارن هم خوب عمل میکنه.
مزایای گلدان های پلاستیکی
- به دلیل وجود دیوارهای غیر متخلخل که حرکت هوا رو در داخل و خارج از منطقه ریشه به حداقل میرسونه، خاک گلدون رو مرطوب تر نگه میداره و برای گیاهانی که به آب بیشتری احتیاج دارن مفیده.
- پلاستیک قوی و انعطاف پذیره، به همین دلیل به دلیل دوام بالا، نیازی به تعویض گلدان نیست.
- پلاستیک ها خیلی سبک وزن هستن. اگه مرتب گیاهانتون رو جابجا میکنید، برای شما مناسب هستن.
- قیمت مناسب. قالب گیری تزریقی یک فرایند تولیدیه که میتونه ارزون انجام بشه و هزینه ظروف پلاستیکی رو خیلی کمتر از سایر مواد نگه میداره.
- اضافه کردن سوراخ های زهکشی اضافی در این گلدون ها آسونه. اگه یک گلدون پلاستیکی خریداری میکنید که سوراخ های زهکشی در قسمت پایینش وجود نداره، اگه به مته دسترسی دارید، به راحتی میتونید چند سوراخ اضافه کنید.

معایب گلدان های پلاستیکی
- پلاستیک میتونه با گذشت زمان شکننده بشه و بشکنه، مخصوصاً اگه گلدون ها در معرض دمای سرد قرار بگیرن. همچنین اگه در برابر مقدار قابل توجهی از اشعه ماوراء بنفش قرار بگیرن، میتونن شکننده بشن.
- خطر ابتلای گیاهان به آبیاری بیش از حد در این گلدون ها بیشتره. با افزایش رطوبت، ایجاد شرایط مرطوب خاک که میتونه به گیاهان شما آسیب برسونه، آسون تره.
- بیشتر مستعد واژگونیه. اگه اغلب گلدون های تون رو جابجا می کنید ظروف سبک میتونن مفید باشند، اما سبک بودن ظروف پلاستیکی به این معنیه که حتی اگه با خاک گلدون هم پر بشن بیشتر مستعد واژگونی هستن.
- به دلیل ماهیت غیر بازیافت بودن پلاستیک، وقتی که دفع میشن، زباله های پلاستیکی ایجاد میکنن مگه اینکه با دقت بازیافت بشن.
گلدان های سفالی
در واقع دو نوع مختلف گلدون سفالی وجود داره:
- گلدون هایی که بدون لعاب هستن، یعنی سفال خالص
- گلدون های سفالی لعاب دار

گلدان سفالی بدون لعاب
برای برخی افراد، گلدون های سفالی گزینه اصلی و سنتی برای گیاهان گلدونی هستن. این گلدون ها از دیرباز برای نگهداری گیاهان داخلی و فضای باز مورد استفاده قرار گرفتن. طرز تهیه این گلدون ها به این صورته که خاک طبیعی در دمای پایین در کوره ها پخته میشه. مواد معدنی موجود در خاک تا حدودی ذوب میشن و در نتیجه یک ماده سخت و در عین حال متخلخل ایجاد میشه.
ترکیبات آهن موجود در خاک رس به گلدون های سفالی رنگ خاکی میبخشه. بیشتر گلدان ها به رنگ قرمز مایل به نارنجی شناخته میشن اما در طیف های مختلفی از قرمز، نارنجی، زرد، قهوه ای، سفید، تا خاکستری روشن بسته به محتوای خاک رس و منبعش در دسترس هستن.
با هم بخوانیم:
علت پژمرده شدن گل بعد از تعویض گلدان | نکاتی که باید قبل و حین تعویض گلدان بدانید
سریع ترین روش های از بین بردن هزارپای گلدان در منزل
همه چیز در مورد از بین بردن کرم گلدان
چه زمانی از گلدان های سفالی استفاده کنیم؟
از اونجایی که سفال متخلخل تر از پلاستیکه، هوا به راحتی از طریق دیوارهای کناری ظرف جابه جا میشه، که خاک گلدون رو زودتر خشک میکنه. بنابراین اگه گیاهی دارید که ترجیح میده ریشه هاش کمی خشک باشه باید از این گلدون ها استفاده کنید.
مزایای گلدان های سفالی
- سفال یک ماده طبیعی با دوام و طبیعیه. برخی افراد به همین خاطر این گلدون ها رو به ظروف پلاستیکی ترجیح میدن. این گلدون ها دارای زیبایی سنتی هستن که با خیلی از دکوراسیون ها ترکیب شده.
- سنگینی این گلدون ها به این معنیه که از استحکام و ثبات بیشتری برخوردارن، بنابراین به راحتی مثل ظروف پلاستیکی واژگون نمیشن. اگه حیوانات خونگی یا کودکانی دارید که مستعد واژگونی گیاهان هستن، این میتونه یک مزیت بزرگ باشه.

معایب گلدان های سفالی
- این گلدون ها به راحتی و خیلی راحت تر از پلاستیک میشکنن. اگه گلدون های سفالی در خارج از خونه دارید، چرخه انجماد/ذوب میتونه باعث ترک خوردگی و شکستنشون بشه.
- سفال خیلی سنگین تر از گلدون های پلاستیکیه. این ممکنه گاهی مزایاش رو داشته باشه، اما اگه گیاهان گلدونی بزرگی دارید که اغلبشون رو جابه جا میکنید، افزایش وزن میتونه مشکل ساز بشه.
- این گلدون ها کمی گرونتر از ظروف پلاستیکی هستن.
- افزودن زهکشی اضافی در این گلدون ها سخت تره. اگه ظروفی رو خریداری میکنید که سوراخ های زهکشی در قسمت پایینش وجود نداره، حفر سوراخ در این گلدون ها خیلی سخت تره.
گلدان های سفالی لعابدار
گلدون های سفالی لعاب دار تا حدودی واسطه ای بین گلدون های پلاستیکی و بدون لعاب هستن. مثل گلدون های سفالی، این گلدون ها با پختن خاک رس در کوره ها ساخته میشن، اما بعد با رنگ ها و طرح های تزئینی رنگ آمیزی یا لعاب داده میشن. این امر منجر به ظروفی میشه که دارای ویژگی های گلدون های پلاستیکی و سفالی هستن.
چه زمانی از گلدان های سفالی لعابدار استفاده کنیم؟
گلدان های سفالی لعاب دار خیلی از ویژگی های گلدون های سفالی و پلاستیکی رو با هم ترکیب میکنن. سفال لعاب دار فوق العاده به نظر میرسه و خاک رو مرطوب تر از زمان استفاده از گلدون های سفالی نگه میداره.
مزایای گلدان های سفالی لعاب دار
- خاک رس لعاب دار واسطه خوبی بین دو نوع گلدون پلاستیکی و سفالیه. این گلدون ها به اندازه پلاستیک رطوبت رو حفظ نمیکنن اما به سرعت به اندازه سفال هم خشک نمیشن.
- به دلیل روش لعاب کاری، در طرح ها و رنگ های بیشتری نسبت به گلدون های سفالی موجود هستن.
معایب گلدان های سفالی لعاب دار
- مثل گلدون های سفالی سنگین هستن.
- قیمت بالاتری نسبت به گلدون سفالی بدون لعاب دارن. هزینشون بستگی به پیچیدگی لعاب و طراحی داره.
- میتونن مثل گلدون های سفالی ترک بخورن و بشکنن، به ویژه وقتی که در معرض دمای انجماد قرار میگیرن.

در مجله گل و گیاه رزفارست بخوانید:
صفر تا صد نحوه کاشت گل در گلدان + عکس
بهترین زمان تعویض گلدان | تعویض گلدان انواع مختلف گلدان ها
سوالات متداول درباره گلدان پلاستیکی بهتر است یا سفالی ؟
گلدان های سفالی لعاب دار خیلی از ویژگی های گلدون های سفالی و پلاستیکی رو با هم ترکیب میکنن. سفال لعاب دار فوق العاده به نظر میرسه و خاک رو مرطوب تر از زمان استفاده از گلدون های سفالی نگه میداره …
از اونجایی که سفال متخلخل تر از پلاستیکه، هوا به راحتی از طریق دیوارهای کناری ظرف جابه جا میشه، که خاک گلدون رو زودتر خشک میکنه. بنابراین اگه گیاهی دارید که ترجیح میده ریشه هاش کمی خشک باشه باید از این گلدون ها استفاده کنید …
گلدون های پلاستیکی برای گیاهانی که دوست دار خاک مرطوب هستن، بهترین عملکرد رو دارن و خاک رو سریع خشک نمیکنن. پلاستیک یک ماده متخلخل نیست، بنابراین حرکت هوا در طرفین ظرف رخ نمیده. بعد از آبیاری گیاه، خاک گلدون برای مدت طولانی تر مرطوب میمونه و آب بیشتری هم در ناحیه ریشه باقی میمونه …
مثل گلدون های سفالی سنگین هستن.
قیمت بالاتری نسبت به گلدون سفالی بدون لعاب دارن. هزینشون بستگی به پیچیدگی لعاب و طراحی داره.
میتونن مثل گلدون های سفالی ترک بخورن و بشکنن، به ویژه وقتی که در معرض دمای انجماد قرار میگیرن …
خلاصه نکات مقاله گلدان پلاستیکی بهتر است یا سفالی ؟
برای برخی از گیاهان این موضوع خیلی اهمیتی نداره که گلدونشون پلاستیکی باشه یا سفالی چون میتونن بدون هیچ نارضایتی در خونتون رشد کنن. اما با این حال برای برخی از گیاهان، جنس و سایز گلدون اهمیت خیلی زیادی داره و تنها در گلدون های خاصی رشد میکنن و بزرگ میشن.
گلدون های پلاستیکی و سفالی دارای ویژگی های متفاوتی هستن که روی خاک گیاهان تأثیر میذارن. به طور کلی، گیاهانی که خاک مرطوب رو ترجیح میدن، مناسب گلدون های پلاستیکی هستن و گیاهانی که خاک خشک تر رو ترجیح میدن برای گلدون های سفالی مناسب ترن هستن. برای درک بهتر این موضوع، اجازه بدید در مورد این نوع گلدون ها، ویژگی های کلیشون، اینکه چرا برای برخی گیاهان بهتر از بقیه کار میکنن و مزایا و معایب این گلدون ها صحبت کنیم.