گل شمعدانی یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانیه که به سادگی رشد میکنه، رنگارنگه، زیباست و بوی خوبی هم داره. ممکنه برخی این گیاه رو در خارج از خونه نگهداری کنن اما بهتره در فصول سرد به داخل خونه آورده بشه. اگه در داخل خونه نور کافی به این گیاه برسه میتونه در طول سال گل بده. ژرانیوم یا پلارگونیوم یا همون شمعدانی در واقع در اوایل قرن 18 توسط تاجران هلندی از جنوب آفریقا به اروپا وارد شد. این گیاه شباهت زیادی به ژرانیوم وحشی که در اروپا رشد میکرد، داره و گیاهشناسان به اشتباه این دو گیاه رو به عنوان یک گونه شناختن. بعد از چند سال وقتی گیاهشناسان متوجه تفاوت گل برگها و پرچمهای این دو نوع گیاه شدن گونه آفریقایی رو به عنوان پلارگونیوم به معنی منقار لکلک، دستهبندی کردن. این اسمگذاری به خاطر شکل بلند بذر این گیاهه. امروزه به شمعدانی ژرانیوم هم گفته میشه ولی اسم اصلی این گیاه، پلارگونیومه.

نگهداری گل شمعدانی
گیاه شمعدانی گیاه خیلی پرطرفداریه. پروش دادن و نگهداری گل شمعدانی خیلی آسونه. شمعدانی در در سراسر دنیا پرورش داده میشه. در ادامه این مقاله ما به بررسی شرایط نگهداری گل شمعدانی میپردازیم پس تا پایان این مقاله با رزفارست همراه باشید.

نگهداری گل شمعدانی در آپارتمان
نور مورد نیاز گل شمعدانی
برای این که شمعدانی بیشترین گل ممکن رو بده اون رو در محلی قرارش بدید که بین 4 تا 6 ساعت نور خورشید رو دریافت کنه. شمعدانی رو میشه به عنوان یگ گیاه خونگی یا گل زینتی کاشت. در طول فصلهای گرم سال میشه این گیاه رو در بیرون از خونه و محلی نورگیر قرارش داد.

آبیاری گل شمعدانی
اجازه بدید تا بین دفعات آبیاری، خاکش تا حدی خشک بشه. در طول فصل زمستان گیاه به آب کمتری نیاز داره اما نباید اجازه بدید که ریشهها کاملا خشک بشن. شمعدانی در طول زمستان به استراحت نیاز داره و به همین خاطر به آب کمتری نیاز داره.
خاک مورد نیاز شمعدانی
شمعدانی رو در گلدونی قرارش بدید که زهکشی خوبی داشته باشه تا ریشهها پوسیده نشن از خاکی استفاده کنید که بیش از حد سنگین نباشه چون شمعدانی از خیس بودن بدش میاد.
دمای مورد نیاز شمعدانی
در اواخر تابستون یا اوایل پاییز و زمانی که دمای شب به زیر 13 درجه برسه باید شمعدانی رو به داخل خونه منتقلش کنید. بهترین دمای شب در زمستان برای شمعدانی چیزی بین 13 تا 16 درجست. اما این گیاه میتونه بازه دمایی بین 0 تا 27 درجه رو تحمل کنه و زنده بمونه. البته در این دما رشد مطلوبی نداره.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره شرایط نگهداری و تکثیر نخل شامادورا

کود دهی شمعدانی
در طول فصل رشد گیاه (بهار و تابستون) هر دو هفته یک بار به شمعدانی کود بدید. بهتره این کود به صورت محلول در آب باشه و هیچ وقت در زمستان به شمعدانی کود ندید چون گیاه در حال استراحته.
آفات گل شمعدانی
موقع خرید گل شمعدانی باید به رنگ و اندازش توجه کرد. برگهای سالم نباید هیچگونه رنگپریدگی در زیر یا رو داشته باشن و ساقهها باید سفت و محکم باشن. حواستون باشه که گیاه مورد نظرتون آفت نداشته باشه. آفتهای مرسوم در گیاهان خونگی مگسهای سفید، کنه تار عنکبوتی و شپشک آردی هستن.
تکثیر گل شمعدانی
بیشتر شمعدانیها میتونن به راحتی از طریق کاشت قلمه در خاک، شن درشت، آب، پوده و یا سایر مواد مناسب، ریشه بدن. یک چاقو یا قیچی تمیز و تیز رو انتخاب کنید و حدود 10 سانتی متر از بالای ساقه و بالای گره برگش رو قیچی کنید. همه چیز رو به جز دو یا سه برگ از روی ساقه تمیز کنید. ساقههای بریده شده رو داخل یک روزنامه بپیچید یا برای 24 ساعت در سایه قرار بدید تا انتهای ساقه چیزی شبیه به پینه بسته بشه و بعد ساقهها رو داخل گلدونی که خاکی مرطوب داره قرارشون بدید و بعد اون رو به محلی گرم و در سایه ببرید و برای دو روز به حال خودشون رها کنید. بعد از دو روز گیاه رو به جایی گرم و دارای نور غیرمستقیم منتقلش کنید و خاک گیاه رو مرطوب نگهش دارید.

گل شمعدانی سمیه یا نه؟
گل شمعدانی برای سوسکها سمیه و میتونه اونا از خونه شما دور کنه. همچنین شمعدانی میتونه باعث ایجاد سوءهاضمه یا استفراغ در کودکان و حیوانات خونگی (سگ و گربه) بشه. پس بهتر ه شمعدانی رو از دسترس کودکان یا حیوانات خونگی دور نگه دارید.

هرس گل شمعدانی
هرس کردن گل شمعدانی به معنی جدا کردن ساقه های قدیمی و اجازه رشد به شاخه های جدیده. هرس کردن این گل باید هر 6 ماه یک بار انجام بشه که میتونه اواخر زمستان و اواسط تابستون باشه چون گل شمعدانی در بهار و اواخر تابستون گل های زیبایی میده. از هرس کردن شمعدانی موقع گرمای تابستون و سرمای زمستان خودداری کنید. یک ساقه کهنه از گیاهتون رو در نظر بگیرید و اون رو از نزدیک ترین مکان به خاک بچینید.
بعد از این کار، گیاه رو در سایه قرارش بدید تا برگ های طول ساقه بریزه و جوانههای نو در پای ساقه رشد کنه. (در اواخر زمستان و هوای معتدل نیاز به این مرحله نیست) برای احتیاط بیشتر اگه گلدون شما ضعیفه میتونید کوچیک ترین ساقه قدیمی رو بذارید و بعد از زدن جوانه های جدید اون رو هم هرس کنید.
ساقههای کهنه بزرگ رو از حدود 4 سانتیمتر بالای خاک ببرید. اندازهی بریدن ساقه های کهنه، در هرس گل شمعدانی بستگی به جوانه های پای ساقههای شما داره. ساقه رو یک سانتی متر بالای اخرین جوانه ای که قصد دارید بمونه، ببرید. اگه قصد دارید از ساقه های جدا شده برای کاشت در گلدون جدید استفاده کنید لازمه برای برش ساقه ها از چاقوی تیز استفاده کنید.

تعویض گلدان گل شمعدانی
بهترین گلدونی که میتونید برای نگهداری از گل شمعدانی استفاده کنید، گلدون های سفالیه که تهش هم سوراخ هایی برای خروج آب ایجاد شده باشه. اندازه گلدون هم باید کاملا اندازه ریشه باشه. بهترین زمان تعویض گلدان هم زمانیه که ریشه ها کاملا رشد کردن و از زیر گلدونی بیرون زدن یا گلدون رو شکستن.
تمیز کردن برگ های گل شمعدانی
برگ های بزرگ و خوش فرم شمعدانی یکی از زیبایی های این گیاه محسوب میشن. بنابراین در صورت کدر و خاک آلود بودنشون از زیبایی شمعدانی هم کم میشه. بهتره هر از گاهی برگ های شمعدانی رو تمیزشون کنید تا گرد و غبار روی اونا پاک بشه و تنفس برای این گیاه راحت تر بشه.

نگهداری شمعدانی در حیاط
نگهداری شمعدانی به عواملی مثل نور، خاک، آبیاری، تقویت با کود و … وابستس. اگه دوست دارید که این گل رو در حیاط خونتون نگهداریش کنید میتونید این کار رو انجام بدید ولی باید شرایط نگهداریش رو به خوبی براش فراهم کنید.
نگهداری گل شمعدانی در آب
از اونجایی که ریشه های ایجاد شده در آب ترد و باریک هستن، در صورت جابجایی غیر اصولی، به شدت صدمه میبینن. ریشه هایی که در آب به وجود میان سفید رنگ هستن ولی ریشه های خاک اغلب تیره یا قهوه ای هستن. دلیلش هم وجود لایه سخت و محافظت کننده ایه که در خاک به وجود میاد ولی در آب نه. ریشه هایی که در آب به وجود میان چون به راحتی آب رو در اختیار دارن، اصلا لازم نیست که ریشه های مویی بسازن پس در نتیجه فاقد و یا خیلی کم دارای ریشه های مویی هستن.
نگهداری شمعدانی در پاییز
در فصل پاییز قبل از آوردن شمعدانی ها به فضای خونه بهتره شاخه های بلندش کمی هرس بشن و خاک گلدون ها هم تعویض بشه یا به خاکشون مقداری خاک تازه ترکیبی از کمپوست، ماسه و کود دامی پوسیده اضافه بشه. برگها و ساقههای اکثر انواع این گیاهان، در فصل پاییز خشک میشن. به همین دلیل باید ساقه و برگهای خشکش رو گرفته و اونا رو برای شاخه و برگهای تازه در فصل بهار آمادشون کنیم. شمعدانی نسبت به سرما حساسیت داره پس بهتره در فصول سرد در داخل ساختمان نگهداری بشه، اما بعد از رفع خطر سرما اون رو به خارج از ساختمان ببریدش.
اگه در دوره زمستان اون رو به داخل منزل منتقل کنید، و در یک محیط خنک ولی در معرض نور آفتاب قرارش بدید، گل میده، ولی نه به اون اندازه ای که در تابستون پر گل بوده. برای مطالعه بیشتر در این باره شما میتونید مقاله نگهداری از گیاهان در پاییز و زمستان رزفارست رو مطالعه کنید.

نگهداری شمعدانی در بهار
شرایط نگهدار این گل فصل بهار شرایط عادیه که در بالا براتون شرح دادیم.

نگهداری شمعدانی در تابستان
خیلی از افراد بعد از خرید شمعدانی مخصوصا در فصل تابستون، با مشکل خشک شدنش مواجه میشن. اگه شما هم در خونه شمعدانی دارید یا قصدتون خرید این گیاهه، قبل از هر چیز باید نکات نگهداریش رو بدونید تا گیاه شادابی رو تا انتهای تابستون داشته باشید.
نگهداری شمعدانی در زمستان
شمعدانی اگه در تابستون در بیرون خونه مونده باشه میتونه در زمستان به داخل خونه بیاد به شرطی که نور کافی رو دریافت کنه. قبل از شروع سرمای پاییز با استفاده از یک چاقوی تیز و تمیز ساقهها رو تا حدود 15 تا 20 سانت ببریدشون. ساقههای بریده شده رو میتونید برای تکثیر دوباره گیاه نگهداریشون کنید. گیاه مادر رو از گلدونش خارج کنید و به کوچیک ترین گلدونی که اندازهاش باشه منتقل کنید و از خاک معمول گلدون استفاده کنید.
همین که گلدون جدید به اندازه ریشههای گیاه باشه کافیه. گیاه رو به مدت یک هفته در سایه قرارش بدید بعد اون رو به محیطی نورگیر ببریدش. هرچقدر نور محیط بیشتر و طولانیتر باشه بهتره و زمانی که اولین نشانههای رشد رو در گیاه دیدید برگهای قدیمی رو جداشون کنید. تنها چیزی که از فراهم کردن محیط رشد این گیاه سخت تره، نگهداری و حفظ این فضاست. مواردی که در ادامه بهتون میگیم بهتون کمک میکنن.
- تنها زمانی به گیاه آب بدید که برگها نشونههایی از ریزش رو نشون میدن و مقدار آبی که میدید خیلی کم باشه.
- به شمعدانی در این زمان کود ندید. گیاه در این زمان در حال استراحته و کود دادن بهش آسیب میزنه.
- اگه میخواید هر چی زودتر گلهای گیاه رو ببینید در اوایل بهمن ساقهها رو کمی هرسشون کنید و با کم شدن سرما گیاه رو دوباره به خونه قبلیش در بیرون از خونه برگردونید و گلدون قدیمیش رو بهش برگردونید.

نگهداری شمعدانی ابلق
شمعدانی ابلق به نور زیاد، گرمای معمولی، آبیاری زیاد، رطوبت کم تا متوسط خاک قلیایی احتیاج داره. کود مورد نیاز شمعدانی رو باید به میزان 5 گرم در لیتر، هر هفته یک بار، از اردیبهشت تا شهریور، مصرفش کنید. مخلوطی از خاک جنگلی برای رشد و نمو گیاه شمعدانی ابلق مناسبه. این خاک باید بدون ماده آهکی باشه.
چگونه شمعدانی پرگل داشته باشیم
آبیاری، نور، خاک ودمای مناسب رو براش فراهم کنید و اجازه بدید خاک گلدون در فاصله بین دو آبیاری خشک بشه و بعد آبیاریش کنید. زهکش رو هم چک کنید و آب زیر گلدونی رو خارجش کنید. در اسفند و یا بهار خاکش رو عوض کنید و در مکانی با افتاب ملایم 10 تا 12 ساعت در روز قرارش بدید. استفاده از کودهای مخصوص گلدهی مثل کریستالون قرمز هم مفیده.
عکس گل شمعدانی

در مجله گل و گیاه رزفارست بخوانید:
نگهداری و مشکلات دراسنا پرچمی و راه های درمان آن
همه چیز درباره نگهداری گل آنتوریوم را در اینجا بخوانید!
همه چیز درباره نگهداری برگ انجیری | انواع برگ انجیری را بشناسید!
سوالات متداول درباره نگهداری گل شمعدانی
انتخاب نام شمعدانی به این دلیله که میوه گیاه داخل کاسبرگ های پایا و روی دم گل های بلند و در انتهای دم گل مشترک به صورت شمعدان چند شاخه قرار میگیره …
بیشتر گیاهان شمعدانی از قسمت های بریده شده ساقه در خاک به راحتی ریشه میزنن مخصوصاً اگه خاک آن ها مناسب باشه و آب کافی برسد. البته همان طور که گفتیم در چنین زمانی نباید به آن ها کود بدهید. در چنین مواردی باید از یک چاقوی کاملاً تمیز و تیز استفاده کنید و چند سانت از زیر نوک ساقه رو برش بدید …
گل شمعدانی برای سوسکها سمیه و میتونه اونا از خونه شما دور کنه. همچنین شمعدانی میتونه باعث ایجاد سوءهاضمه یا استفراغ در کودکان و حیوانات خونگی (سگ و گربه) بشه. پس بهتر ه شمعدانی رو از دسترس کودکان یا حیوانات خونگی دور نگه دارید …
شاید خیلی ها شمعدانی رو بیشتر با گل های قرمز، سفید یا صورتی با برگ های سبز بشناسن ولی شمعدانی انواع مختلفی داره که یکی از اونا شمعدانی اژدر و دیگری شمعدانی عطریه. شمعدانی عطری، گل های زیادی نداره و بیشتر به دلیل برگ های خوش بویی که داره، مورد توجه قرار میگیره. به طور کلی، خیلی از گونه های شمعدانی، در فصول بهار و تابستون گل میدن ولی بیشتر در فصل پاییز هم گل دارن …
خلاصه نکات مقاله نگهداری گل شمعدانی
گل شمعدانی یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانیه که به سادگی رشد میکنه، رنگارنگه، زیباست و بوی خوبی هم داره. ممکنه برخی این گیاه رو در خارج از خونه نگهداری کنن اما بهتره در فصول سرد به داخل خونه آورده بشه. اگه در داخل خونه نور کافی به این گیاه برسه میتونه در طول سال گل بده. ژرانیوم یا پلارگونیوم یا همون شمعدانی در واقع در اوایل قرن 18 توسط تاجران هلندی از جنوب آفریقا به اروپا وارد شد.
این گیاه شباهت زیادی به ژرانیوم وحشی که در اروپا رشد میکرد، داره و گیاهشناسان به اشتباه این دو گیاه رو به عنوان یک گونه شناختن. بعد از چند سال وقتی گیاهشناسان متوجه تفاوت گل برگها و پرچمهای این دو نوع گیاه شدن گونه آفریقایی رو به عنوان پلارگونیوم به معنی منقار لکلک، دستهبندی کردن. این اسمگذاری به خاطر شکل بلند بذر این گیاهه. امروزه به شمعدانی ژرانیوم هم گفته میشه ولی اسم اصلی این گیاه، پلارگونیومه.