گل و گیاهان به خصوص گیاهان آپارتمانی در هوای گرم تابستونی به شدت آسیب پذیر هستن اما شما میتونید با رعایت یکسری از این نکات از پژمرده شدنشون جلوگیری کنید. همزمان با گرم شدن هوا یکی از پدیدههای شایع پژمردگی و خشک شدن گل و گیاهانه. هوای گرم و خشک هواییه که بشدت روی گیاهان اثر گذاره و میتونه باعث آسیب رسوندن به گیاه بشه. برای جلوگیری از خشک شدن گیاهان انجام بعضی از روش ها اثربخشه. ما در این مقاله این روش ها رو بهتون میگیم تا بتونید از خشک شدن گیاهانتون در فصل تابستون و یا سایر آسیب هایی که در این فصل به گیاه وارد میشه جلوگیری کنیم.
راه های جلوگیری از خشک شدن گیاه در تابستان
در ادامه مقاله ما همه راه های جلوگیری از خشک شدن گیاه در تابستان رو براتون توضیح میدیم.

رطوبت رو بالا ببرید
گل ها و گیاهانی که رطوبت زیاد رو دوست دارن باید در تابستون رطوبت کافی رو دریافت کنن. بسیاری از گیاهان بومی مناطق گرمسیری مثل فیتونیا، کالاتیا و بیشتر سرخس ها از این دسته هستن. شما میتونید یک بشقاب کم عمق رو از سنگریزه پر کنید و بعد کمی آب درونش بریزید و گلدون تون رو روی سنگریزه ها قرار بدیدش به طوری که کف گلدون با آب در تماس مستقیم نباشه. این کار میتونه رطوبت گیاه رو فراهم کنه و به گیاه کمک کنه که در تابستون زنده بمونه.
یاد بگیرید که استرس رو تشخیص دهید
گرما زدگی گیاه ممکنه به دو صورت اتفاق بیوفته. اول تشنگی کشیدن گیاه در هوای گرم و خشک داخل آپارتمانه و دوم قرار گرفتن طولانی مدت گیاه در معرض نور مستقیم خورشید. مهم ترین نکته اینه که قبل از گرما زدگی شدید و نابودی گیاه بتونید علائمش رو تشخیص بدید و از این اتفاق جلوگیری کنید. دلایل استرس گیاه در گرما، معمولاً مربوط به گرمای بیش از حد و آب بسیار کمه. گیاهانی که گرمسیری هستن، مخصوصا گیاهانی که دارای برگ های لطیف هستن٬ در معرض گرمای بیش از حد پژمرده میشن.
شاخه هایی که قبلا سبز روشن بودن ممکنه در صورت استرس پیدا کردن کم رنگ تر بشن. آفتاب سوختگی هم به روش های مختلفی خودشو نشون میده، اما بیشتر به نظر میرسه یک لکه قهوه ای یا زرد رنگ روی برگ یا ساقه گیاه هست. پس سوختن نوک برگ گیاه یا حاشیشون هم میتونه نشونه استرس باشه. این رو هم بدونید که گل ها وقتی استرس دارن، برگ هاشون میریزن یا زرد میشن.
گیاه رو به خوبی و عمیقا آبیاری کنید
آبیاری مناسب و به موقع گیاهان برای مراقبت، سلامتی و شادابی گیاهان آپارتمانی خیلی مهمه. گرچه این رو هم باید بدونید که آبیاری بیش از حد، میتونه مهم ترین دلیل پژمرده شدن گیاهان شما باشه پس سعی کنید در آبیاری نه افراط کنید و نه تفریط و به همین خاطر شما حتما باید از نیاز آبی گیاهتون مطلع باشید. یادتون هم باشه گرما و آفتاب در این فصل باعث تبخیر آب از خاک با سرعت بسیار بالا میشه و گیاه زودتر از احتیاجش به آبیاری نیاز داره. پس در فصل گرما، حتماً به گیاهانتون آب بیشتری بدید، اما آبیاری با سرعت هیچ فایدهای نداره.
چون غالبا فقط قسمت بالای خاک مرطوب میشه. از طرفی هم بقیه آب از اطراف گلدون به پایین میره و از سوراخ زیرین گلدون خارج میشه. پس حتما اطمینان حاصل کنید که در واقع آب با آهستگی به پایین میره. برای نگهداری از گیاهان در تابستون، سطح رطوبت خاک گیاهان رو بیشتر از حد معمول چک کنید. شما میتونید با استفاده از دستگاه سنجش رطوبت، و یا با انگشتتون رطوبت خاک رو بررسی کنید. برای مطالعه بیشتر درباره آبیاری گیاهان در تابستون مقاله نحوه آبیاری گیاهان در تابستان رزفارست رو مطالعه کنید.

چجوری با انگشتمون رطوبت خاک رو بررسی کنیم؟
برای این کار با انگشتتون خاک رو تا عمق 1 تا 2 بند انگشتتون بررسی کنید تا خیس نباشه و بعد آبیاریش کنید. برای گیاهانی با نیاز آبی پایین مثل زامیفولیا و یا سانسوریا، خاک تا عمق 2 بند انگشت باید کاملا خشک باشه. از نشونه های دیگه خشک شدن خاک هم میشه به کم حجم شدنش وقتی که خاک خشک میشه اشاره کرد. در این موقع خاک حدودا 1 سانتی متر پایین میره. یکی دیگه از شاخصهای مهم خاک خشک، جدا شدنش از دیواره گلدونه. اگه بین خاک و اطراف گلدون شکافی وجود داشته باشه، وقتشه که دوباره آبیاریش کنید. یادتون باشه که هوای خشک میتونه گلدونهاتون رو به سرعت خشک کنه. پس مراقب گیاهان تشنه و آبیاریشون باشید.
دیگر مقالات: علت خشک نشدن خاک
چگونه گیاهان رو خنک نگه داریم؟
همه ی تلاشتون رو بکنید تا گیاهانتون رو در اوج تابستون، از گرم ترین قسمت خونه دورشون کنید. این ممکنه به معنای دور نگه داشتنشون از پنجره یا حتی انتقال به اتاق های دیگه خونتون در زمان های گرم باشه. البته توجه داشته باشید که گیاهانی مثل بنجامین به جابجایی بسیار حساسن. به همین خاطر ممکنه دچار ریزش برگ بشن. پس سعی کنید از جابجاییشون خودداری کنید و سعی کنید دما رو مطلوب نگه دارید. اگه بتونید خونه رو فقط چند درجه خنک تر کنید، شما و گیاهانتون حس بهتری دارید.

گیاهان حساس رو از آفتاب بیش از حد دور نگه دارید
گیاهان در معرض نور زیاد دچار آفتاب سوختگی میشن. گیاهانی که در مجاورت پنجره های غربی یا جنوب غربی قرار دارن، در طول موج گرما ویتامین D فراوانی دریافت میکنن. اما از اونجایی که نمیتونید ضد آفتاب رو روی برگ هاشون بزنید، بهتره اونا رو کمی بیشتر از پنجره دورشون کنید تا اونا رو از نور مستقیم خورشید دورشون کنید. همونطور که در بالا گفتیم، این شامل گیاهانیه که در حالت عادی به نور زیاد خورشید عادت ندارن.

در طول موج گرما کوددهی رو متوقف کنید
گرچه کود در تابستون دوست گیاه شماست، اما یک گیاه گرما زده به هیچ وجه نباید کوددهی بشه. وقتی گیاه شما در حال مقاومت در برابر گرمای بیش از حده، به دنبال مواد مغذی اضافی نیست و از طرفی هم آمادگی استفاده از این مواد مغذی رو نداره. به همین دلیل وارد کردن این مواد در خاک استرس گیاه رو افزایش میده. پس صبر کنید تا گرما زدگی گیاه برطرف بشه. بعدش کود دادن بهش رو ادامه بدید.

در طول موج گرما گلدون رو تعویض نکنید.
دقت کنید که شما نباید یک روز خیلی گرم و با دمای بسیار بالا رو برای تعویض گلدون انتخاب کنید.
حالا چرا؟
چون برگ ها همیشه موقع تعویض گلدون آسیب میبینن. در عین حال تعویض گلدون باعث میشه گیاه شما کمی استرس بکشه. این فشار استرس میتونه باعث بشه که گیاه در طول گرما از بین بره.

برای هرس کردن دست نگه دارید
درسته که هرس کردن به رشد بهتر گیاه کمک میکنه، اما هرس کردن فوری یک برگ پژمرده یا بی رنگ در دوره گرما اصلا کار درستی نیست. چون وقتی که شرایط به حالت عادی برگرده، ممکنه برگ دوباره سالم بشه. ضمن این که هرس باعث میشه استرس کمی به گیاهتون وارد بشه. بهتره قبل از این که برگ ها و ساقه هایی که بی حال شدن رو هرس کنید، کمی صبر کنید تا گیاه این موج گرما رو بگذرونه و به حالت طبیعی برگرده.

بیشتر بخوانید:
سوالات متداول درباره جلوگیری خشک شدن گیاه در تابستان
رطوبت رو بالا ببرید
یاد بگیرید که استرس رو تشخیص دهید
گیاه رو به خوبی و عمیقا آبیاری کنید
گیاهانتون رو خنک نگه دارید
گیاهان حساس رو از آفتاب بیش از حد دور نگه دارید
در طول موج گرما کوددهی رو متوقف کنید
در طول موج گرما گلدون رو تعویض نکنید.
برای هرس کردن دست نگه دارید
ما تمام این راهکارها رو براتون به طور کامل در این مقاله شرح دادیم.
درسته که هرس کردن به رشد بهتر گیاه کمک میکنه، اما هرس کردن فوری یک برگ پژمرده یا بی رنگ در دوره گرما اصلا کار درستی نیست. برای مطالعه بیشتر وارد مقاله بشید.
چون برگ ها همیشه موقع تعویض گلدون آسیب میبینن.
گرچه کود در تابستون دوست گیاه شماست، اما یک گیاه گرما زده به هیچ وجه نباید کوددهی بشه.
خلاصه نکات مقاله درباره جلوگیری خشک شدن گیاه در تابستان
گل و گیاهان در هوای گرم تابستونی به شدت آسیب پذیر هستن اما شما میتونید با رعایت یکسری از این نکات از پژمرده شدنشون جلوگیری کنید. همزمان با گرم شدن هوا یکی از پدیدههای شایع پژمردگی و خشک شدن گل و گیاهانه. هوای گرم و خشک هواییه که بشدت روی گیاهان اثر گذاره و میتونه باعث آسیب رسوندن به گیاه بشه. برای جلوگیری از خشک شدن گیاهان انجام بعضی از روش ها اثربخشه. ما در این مقاله این روش ها رو بهتون میگیم تا بتونید از خشک شدن گیاهانتون در فصل تابستون و یا سایر آسیب هایی که در این فصل به گیاه وارد میشه جلوگیری کنیم.