نگهداری از گل و گیاه

نکات و اصول کود دهی به گیاهان آپارتمانی

اصول کود دهی به گیاهان آپارتمانی
4.6/5 - (5 امتیاز)

اصول کود دهی به گیاهان آپارتمانی چیه؟ همه گیاهان برای رشد و گلدهی مناسب نیاز به خاک غنی دارن تا مواد غذایی مورد نیازشون تأمین بشه. ولی معمولاً مواد غذایی موجود در خاک گلدون برای اکثراً گیاهان کافی نیست. به خصوص گیاهانی که دارای رشد زیادی هستن. از این رو میشه با کوددهی این کمبود رو جبران کرد. بعضی از گیاهان مثل کاکتوس‌ها به دلیل کند رشد بودن نیاز زیادی برای کوددهی ندارن و تنها سالی یکی دو مرتبه کود براشون کافیه.

اصول کود دهی به گیاهان آپارتمانی

اصول کود دهی به گیاهان آپارتمانی

همونطور که میدونید تغذیه و کود دادن به گیاهان خونگی یکی از مهم ترین فاکتورها برای شادابی و زیبایی گیاهان شماست. انتخاب صحیح نوع کود برای گیاهان یکی از سخت ترین مراحل در فرآیند پرورش گیاهانه. کودها در نوع ترکیب، مواد معدنی و نحوه تولید متفاوتن. برخی از کودها برای گیاهان برگ دار و برخی دیگه برای پرورش گل ها و درختان میوه مناسبن. برای تشخیص کود مناسب، اول باید نیاز گیاه شناسایی بشه و بعد نمونه مناسب از این محصول رو تهیه و مورد استفاده قرار داد. فاکتورها و عوامل زیادی در این امر دخیل هستن که آشنایی باهاشون میتونه در انتخاب بهتر به شما کمک کنه. ما در این مقاله شما رو با اصول کود دهی به گیاهان آپارتمانی آشنا میکنیم پس با رزفارست همراه باشید.

اصول کود دهی به گیاهان آپارتمانی

طریقه استفاده از کود سه بیست برای گلهای اپارتمانی

بهترین زمان مصرف کود سه بیست بهار و تابستونه. چون که زمان گلدهی گیاهانه و در این دو فصل گیاه شما شروع به زدن جوانه های جدید میکنه. بنابراین لازمه بر اساس وسعت گیاهتون هر دو هفته یک بار محلولی آماده کنید و گیاهتون رو باهاش تقویت کنید.

روش مصرف کود سه بیست در پاییز و زمستان

زمان خواب گل ها و گیاهان در فصل پاییز و زمستانه. به خصوص در فصل سرد زمستان که میزان رشد گیاه هم خیلی پایینه. بنابراین کود دادن بهشون مفید نیست. پس لازمه فاصله استفاده از کود سه بیست رو زیاد کنید. بهترین مقدار هم هر دو ماه یکباره.

میزان مصرف کود سه بیست

هیچ وقت نمیشه قانون کلی رو برای میزان و طرز مصرف کود سه بیست در نظر گرفت. چون که این یکی از مواردیه که بستگی به عوامل بسیار زیادی داره. این موارد عبارتند از :

  • عمر گیاه یا میزان رشدش
  • مساحت زمین، باغچه یا گلدونتون
  • وسعت و پراکندگی برگ ها و ساقه های گیاه
  • فصل کود دهی به گیاه
میزان مصرف کود سه بیست

اما با این وجود بهترین میزان مصرف کود سه بیست برای مزارع و زمین های کشاورزی بزرگ، حل کردن سه کیلو و نیم کود در 1000 لیتر آبه. برای گلدون های خونگی هم میتونید یک قاشق چای خوری کود رو در یک لیتر آب حل کنید و برای آبیاری گیاه از این محلول استفاده کنید.

میزان مصرف کود آهن برای گیاهان آپارتمانی

برای گیاهان آپارتمانی 2/1 قاشق چایخوری کود آهن مایع رو به ازای یک لیتر آب مخلوط کنید و یا در یک قابلمه 6 اینچی 1 فنجان کود آهن مایع رو مخلوط کنید. برای گلدون های کوچیکتر کمتر و برای گلدون های بزرگتر به دفعات ماهانه تکرار کنید تا گیاه رنگش رو دوباره به دست بیاره.

میزان مصرف کود آهن برای گیاهان آپارتمانی

انواع کود گیاهان آپارتمانی

 کودهای شیمیایی

کود های شیمیایی، موجب تقویت و رشد گیاه میشن. این کودها، در مقایسه با کود های طبیعی، حجم کمتری دارن. کود های شیمیایی، انواع مختلفی دارن که به شکل‌های پودری مثل کریستالون، گرانول یا دانه‌ای (مثل سوپرفسفات) و مایع (مثل اسید هیومیک) تولید میشن. این کودها ، دارای عناصر یا مواد غذایی مختلفن. از جمله این عناصر پر مصرف میشه به ازت، فسفر، پتاس، کلسیم و منیزیم اشاره کرد. عناصر کم مصرف هم عبارتند از: آهن، روی، منگنز و مس. عناصر ازت، فسفر و پتاسیم بیش از سایر عناصر به عنوان کود مصرف میشن. برای مطالعه بیشتر درباره کود های شیمیایی مقاله بهترین کود شیمیایی برای گیاه آپارتمانی رو مطالعه کنید.

از جمله انواع کودهای شیمیایی که برای گیاهان آپارتمانی توصیه میشن میشه به موارد زیر اشاره کرد:

  •  NPK
  •   کریستالون
  •   کود آهن
 کودهای شیمیایی

کودهای آلی یا طبیعی

کودهای آلی به کودهایی اطلاق میشن که منشا طبیعی دارن. کودهای زیر کودهای آلی هستن.

  •   کودهای حیوانی
  •   خاک برگ
  •   کمپوست
  •   ورمی کمپوست
کودهای آلی یا طبیعی

کودهای بیولوژیک یا زیستی

از دیگر انواع کودها میشه به کودهای بیولوژیکی اشاره کرد. این کودها، کود های جدیدی هستن که توسط برخی میکروب های مفید تولید میشن. کودهای زیستی به جذب بهترِ عناصرِ غذایی توسط گیاه کمک میکنن. کودهای زیر کوهای بیولوژیکی هستن.

  •   کود اسید هیومیک
  •   کود اسید آمینه

دیگر مقالات: بهترین کود برای گیاهان گلدار

کودهای بیولوژیک یا زیستی

بهترین کود مایع برای گیاهان آپارتمانی

گیاهان آپارتمانی برخلاف دیگر گیاهانی که در فضای بیرون رشد میکنن، به منبع نامحدودی از مواد مغذی، آب، اکسیژن، نور و… دسترسی ندارن و همین امر باعث میشه تا رشدشون تا حدودی کاهش پیدا بکنه. اما با مصرف مواد معدنی و ترکیبات طبیعی عالی میتونید تمام نیازهاشون رو به سادگی برآورده کنید.

کودهای آلی رو میتونید به‌ راحتی در انواع و نوع‌های مختلفی برای گیاهانتون تهیه کنید اما مؤثرترین کودی که میتونید ازش بهره بگیرید کودهای مایع هستن که عملکرد بسیار مطلوب‌تری نسبت‌ به سایر کودها دارن. استفاده از کودهای مایع برای گلدون‌هایی که داخل خونه هستن بسیار راحت‌ تر، بدون دردسر و کارایی‌تره.

بهترین کود مایع برای گیاهان آپارتمانی

نحوه استفاده از کود مایع برای گلهای آپارتمانی

این کود تنها از طریق ریشه جذب میشه. برای این کار، 5 میلی لیتر از اون رو در یک لیتر آب حل کنید و گیاهان رو باهاش آبیاری کنید. این کار رو در فصل بهار، تابستون و پاییز هر هفته و در زمستان هر ماه یک بار تکرار کنید.

کود دهی گلهای آپارتمانی در بهار

بهترین زمان برای کوددهی یک گیاه موقعیه که گیاه در حال رشد باشه یعنی فصل‌های بهار و تابستون. حتی گیاهان همیشه سبز که سراسر سال سرسبز هستن و خزان ندارن، در طی فصل‌های پاییز و زمستان نیاز کودی بسیار کمتری دارن. چون در این فصل‌ها به دلیل مناسب نبودن شرایط نوری محیط و همچنین دما، گیاه رشد و نموی کمتری داره و نیازی به مصرف کود نیست. علاوه بر این گاهی لازمه به دلیل تغییر فصل فرمول کود رو هم تغییر بدید مثلاً در فصل پاییز میشه از کودهایی استفاده کرد که میزان پتاسیمشون بیشتر باشه.

چون این کودها گرچه در تولید گل و میوه مؤثرن اما اصولاً به قوی‌تر شدن سیستم ریشه و سلامت عمومی گیاه کمک فراوانی میکنن و گیاه رو در گذروندن روزهای تاریک زمستان و شرایط محیطی نامناسب کمک میکنن. البته برخی از گیاهان برگ‌دار و زینتی که همیشه سبزن در طی زمستان فعالیت رشد و نمویشون رو متوقف نمیکنن بلکه با سرعت کمتری اون رو انجام میدن.

کود دهی گلهای آپارتمانی در بهار

کود دهی گلهای آپارتمانی در تابستان

تقویت کننده های مخصوص گیاهان نقش غذا رو براشون ایفا میکنن. پس در بهار و تابستون که فصل مناسبی برای رشد و تقویت گیاهانه بهتره هر هفته یک بار طبق دستور العمل اقدام به کوددهی کنید. البته فراموش نکنید که کوددهی بیش از حد هم میتونه به گیاه آسب بزنه و بهتره در صورت مشاهده کردن علائم کمبود مواد مغذی در گیاهان، از تقویت کننده ها استفاده کنید. اگه در تابستون احساس کردید رشد گیاه کنده و یا علائم دیگه ای مثل نقاط سوخته در حاشیه و داخل برگ‌ها، پژمردگی برگ ها و لکه‌های سفید نمکی روی خاک به چشمتون میخوره، مقدار کوددهی رو کاهش و یا متوقف کنید تا علائم رفع بشن.

کود دهی گلهای آپارتمانی در تابستان

کود دهی گلهای آپارتمانی در پاییز

پاییز آغاز فصل سرما هست و به تدریج دمای هوا افت میکنه گرچه گیاهان در فصول سرد به خواب زمستانی میرن اما اگه یک گیاه بنیه ای قوی نداشته باشه با کوچیکترین تزلزل دمایی از بین میره. موقعی که گیاهتون رو در فصل پاییز کوددهی میکنید با این کار نه تنها گیاه شما قبل از زمستان دخیره ی کافی داره و میتونه دوران خواب زمستانی رو به راحتی سپری کنه بلکه در فصل بهار رشدش رو زودتر و بهتر شروع میکنه.

البته این نکته مهم رو هم باید در نظر بگیرید که کوددهی درختان میوه با کوددهی گیاهان آپارتمانی دو مقوله جدا از هم هستن و اصلا نمیشه این دو رو با هم مقایسه کرد. در فصول رشد یعنی بهار و تابستون و قبل از سرد شدن هوا که حدودا تا نیمه های مهر ماه میشه همه گیاهان آپارتمانی باید از یک برنامه دقیق و منظم کوددهی برخوردار باشن. بهترین زمان استفاده از کود هم در همین فصوله چون که گیاهان در حال رشدن.

کود دهی گلهای آپارتمانی در پاییز

ولی باید در پاییز و زمستان کوددهی کاملا قطع بشه؟

پاسخ این سوال رو با بله و خیر نمیشه داد. فرض رو بر این میذاریم که گیاهان کوددهی منظمی داشتن. خب حالا با وارد شدن به پاییز چیکار کنیم؟ اگه گیاهان به خوبی تغذیه شده باشن برای شروع فصل پاییز باید نوع کود رو تغییر بدید. یعنی اگه تا به حال به سانسوریا فسفر میدادین حالا باید از کود پتاس استفاده کنید.

در فصل پاییز میشه از کود پتاس بالا استفاده کرد چون این کود گرچه در تولید گل و میوه مؤثره اما اصولاً به قوی‌ تر شدن سیستم ریشه و سلامت عمومی گیاه کمک فراوانی میکنه و گیاه رو در گذروندن روزهای سرد زمستان و شرایط محیطی نامناسب در این زمان از سال کمک میکنه. همچنین در فصول سرد سال پیشنهاد میکینم از کود هیومیک اسید استفاده کنید.

کود دهی گلهای آپارتمانی در زمستان

به‌هیچ‌ وجه گیاهان رو در فصل زمستان بارور نکنید و اگه گیاهتون سالمه، به طور کلی کوددهی رو در زمستان کنسل کنید. در زمستان گیاهان به‌سختی در حال رشد و زندگی هستن؛ بنابراین نیازی به کود ندارن. میتونید برای بارور کردن و رشد بهتر گیاهان آپارتمانیتون تا فصل بهار صبر کنید. البته هر گیاه متناسب با نوع و شرایط زندگیش به کود در زمان خاصی نیاز داره و بهتره تا بهار صبر کنید. بعضی از گیاهان به کود نیاز دارن؛ در این شرایط بهتره کود رو تا ۵۰ درصد رقیق کنیدش و ترجیحاً در پاییز استفاده کنید.

کود دهی گلهای آپارتمانی در زمستان

کود npk برای گیاهان آپارتمانی

کود NPK 202020 که بهش کود سه بیست هم میگن از مهم ترین محصولاتیه که عناصر اصلی و ریز مغزی گیاهان زینتی و آپارتمانی، صیفی جات و درختان میوه رو تامین میکنه. اما در واقع کود NPK چیه؟ و چرا بهش کود کامل میگیم؟ گیاهان از عناصر مختلفی تغذیه میکنن که مهمترینشون سه عنصر نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیمه (K) که در حیات و رشد گیاه نقش مهمی دارن و در اصطلاح بهشون عناصر پر مصرف یا ماکرو میگن. کود ان پی کی شامل عناصر کم مصرف یا میکرو هم هست که به مجموع این عناصر کم مصرف و پر مصرف، کود کامل میگن.

عناصر ماکرو شامل:

  • ازت
  • فسفر
  • پتاس
  • کلسیم
  • منیزیم

عناصر میکرو شامل:

  • آهن
  • روی
  • منگنز
  • مس
کود npk برای گیاهان آپارتمانی

عملکرد فسفر

فسفر مهم ترین عامل در روند صحیح فتوسنتز برای گیاهه. فسفر توانایی گیاه برای مقابله با استرس رو بالا میبره. از دیگر مزیت های فسفر، ریشه زایی بهتر و زیاد شدن شکوفه در گیاهان رو میشه نام برد.

علائم کمبود فسفر چیه؟

در اثر کمبود این عنصر برگ های جوان گیاه کوچیک میشه و جوانه انتهایی گیاه هم ضعیف میشه، در نتیجه گیاه از رشد خوبی برخوردار نیست.

علائم کمبود فسفر چیه؟

عملکرد نیتروژن

نیتروژن در اصل به رشد سریع شاخ و برگ کمک میکنه. همچنین در تولید بذر گیاه و افزایش میوه موثره. کمک به فتوسنتز و کیفیت بهتر محصول از مزایای استفاده از نیتروژنه.

علائم کمبود نیتروژن چیه؟

کمبود نیتروژن موجب زردی برگ های پیر و افت رشد رویشی گیاه میشه و در اثر گسترش، به تدریج برگ های بالایی هم زرد میشن.

علائم کمبود نیتروژن چیه؟

عملکرد پتاسیم

پتاسیم به کیفیت میوه و تشکیل پروتئین در میوه کمک میکنه. کاهش بیماری ها در گیاه از دیگر فواید پتاسیمه. در گیاهان زینتی برای گلدهی و در درختان میوه به درشت شدن میوه و رنگ انداختن میوه کمک میکنه.

علائم کمبود پتاسیم چیه؟

در اثر کمبود این عنصر حاشیه برگ های پایین زرد میشه و به مرور میسوزه و به سمت بالا گسترش پیدا میکنه.

علائم کمبود پتاسیم چیه؟

بیشتر بخوانید:

آشنایی با نحوه تکثیر گل و گیاه آپارتمانی

گیاه مناسب برای محل کار

گیاه آویزی زیبا برای منزل

روش های نگهداری درختچه های آپارتمانی

سوالات متداول درباره اصول کود دهی به گیاهان آپارتمانی

یک گرم کود چند قاشق است؟

انواع پودر به طور کلی به دو دسته تقسیم میشن یا دونه های درشت تری دارن مثل شکر که این دونه ها قابل تشخیص از هم هستن و یا اینکه به طور کامل پودرن مثل آرد گندم که در این صورت مقدار حجم هر یک از این پودرها با هم متفاوته. هر قاشق غذا خوری از کودها و سمومیه که دونه های درشت تری مثل شکر دارن معادل 15 گرم. کود ها و سم هایی که مثل آرد هستن هر قاشق غذا خوری ازشون معادل 10 گرمه. این اندازه در قاشق های چایی خوری بین 8 تا 10 گرم متغیره. نکته قابل توجه در استفاده از کودها اینه که بسته به نیاز گیاه شما استفاده از کودها هم متفاوته …

علائم کمبود نیتروژن چیه؟

کمبود نیتروژن موجب زردی برگ های پیر و افت رشد رویشی گیاه میشه و در اثر گسترش، به تدریج برگ های بالایی هم زرد میشن …

علائم کمبود فسفر چیه؟

در اثر کمبود این عنصر برگ های جوان گیاه کوچیک میشه و جوانه انتهایی گیاه هم ضعیف میشه، در نتیجه گیاه از رشد خوبی برخوردار نیست …

بهترین کود مایع برای گیاهان آپارتمانی چیه؟

کودهای آلی رو میتونید به‌ راحتی در انواع و نوع‌های مختلفی برای گیاهانتون تهیه کنید اما مؤثرترین کودی که میتونید ازش بهره بگیرید کودهای مایع هستن که عملکرد بسیار مطلوب‌تری نسبت‌ به سایر کودها دارن. استفاده از کودهای مایع برای گلدون‌هایی که داخل خونه هستن بسیار راحت‌ تر، بدون دردسر و کارایی‌تره …

علائم کمبود پتاسیم چیه؟

در اثر کمبود این عنصر حاشیه برگ های پایین زرد میشه و به مرور میسوزه و به سمت بالا گسترش پیدا میکنه …

میزان مصرف کود آهن برای گیاهان آپارتمانی چقدره؟

برای گیاهان آپارتمانی 2/1 قاشق چایخوری کود آهن مایع رو به ازای یک لیتر آب مخلوط کنید و یا در یک قابلمه 6 اینچی 1 فنجان کود آهن مایع رو مخلوط کنید. برای گلدون های کوچیکتر کمتر و برای گلدون های بزرگتر به دفعات ماهانه تکرار کنید تا گیاه رنگش رو دوباره به دست بیاره …

طریقه استفاده از کود سه بیست برای گلهای اپارتمانی چجوریه؟

بهترین زمان مصرف کود سه بیست بهار و تابستونه. چون که زمان گلدهی گیاهانه و در این دو فصل گیاه شما شروع به زدن جوانه های جدید میکنه. بنابراین لازمه بر اساس وسعت گیاهتون هر دو هفته یک بار محلولی آماده کنید و گیاهتون رو باهاش تقویت کنید …

میزان مصرف کود سه بیست چقدر باید باشه؟

هیچ وقت نمیشه قانون کلی رو برای میزان و طرز مصرف کود سه بیست در نظر گرفت. چون که این یکی از مواردیه که بستگی به عوامل بسیار زیادی داره. این موارد عبارتند از :
عمر گیاه یا میزان رشدش
مساحت زمین، باغچه یا گلدونتون
وسعت و پراکندگی برگ ها و ساقه های گیاه
فصل کود دهی به گیاه
اما با این وجود بهترین میزان مصرف کود سه بیست برای مزارع و زمین های کشاورزی بزرگ، حل کردن سه کیلو و نیم کود در 1000 لیتر آبه. برای گلدون های خونگی هم میتونید یک قاشق چای خوری کود رو در یک لیتر آب حل کنید و برای آبیاری گیاه از این محلول استفاده کنید …

خلاصه نکات مقاله اصول کود دهی به گیاهان آپارتمانی

کود npk چیست

کود NPK 202020 که بهش کود سه بیست هم میگن از مهم ترین محصولاتیه که عناصر اصلی و ریز مغزی گیاهان زینتی و آپارتمانی، صیفی جات و درختان میوه رو تامین میکنه. اما در واقع کود NPK چیه؟ و چرا بهش کود کامل میگیم؟ گیاهان از عناصر مختلفی تغذیه میکنن که مهمترینشون سه عنصر نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیمه (K) که در حیات و رشد گیاه نقش مهمی دارن و در اصطلاح بهشون عناصر پر مصرف یا ماکرو میگن. کود ان پی کی شامل عناصر کم مصرف یا میکرو هم هست که به مجموع این عناصر کم مصرف و پر مصرف، کود کامل میگن.

انواع کود گیاهان آپارتمانی

 کودهای شیمیایی

  •  NPK
  •   کریستالون
  •   کود آهن

کودهای آلی یا طبیعی

  •   کودهای حیوانی
  •   خاک برگ
  •   کمپوست
  •   ورمی کمپوست

کودهای بیولوژیک یا زیستی

  •   کود اسید هیومیک
  •   کود اسید آمینه

2 دیدگاه در “نکات و اصول کود دهی به گیاهان آپارتمانی

  1. محمدرضا معصومی گفت:

    آموزش خوبی میدهید اما کاش عکس ها را فارسی میگذاشتید

    1. کارشناس رزفارست گفت:

      عکس ها اصلی هستن برای همین انگلیسی هستن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *