نگهداری از گل و گیاه

آسان ترین روش های اسیدی کردن خاک!

روش های اسیدی کردن خاک
3.7/5 - (3 امتیاز)

اگه شما هم جزو اون دسته از افرادی هستین که عاشق گیاهان اسید دوست مثل گل ادریسی یا آزالیا هستن، باید یاد بگیرید که چجوری خاک گیاهتون رو اسیدی تر کنید تا سلامت گیاهانتون حفظ بشه. اسیدی کردن خاک شامل افزودن محصولات دارای pH پایین (اسیدی) به خاکه. برای اندازه گیری اسیدی یا قلیایی بودن خاک باید pH خاک اندازه گیری بشه که مقدارش در مقیاسی از 0 تا 14 میتونه متفاوت باشه. عدد 7 نشون دهنده pH خنثی و عدد پایین تر از 7 نشون دهنده اسیدی بودن و بالاتر از اون نشون دهنده قلیایی بودن خاکه. ما در این مقاله از رزفارست قصد داریم تا شما رو با روش های اسیدی کردن خاک اشنا کنیم پس با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.

روش های اسیدی کردن خاک

روش های اسیدی کردن خاک

گرچه بیشتر گیاهان در خاکی بهتر رشد میکنن که pH اون خاک بین 6 تا 7.5 باشه، اما برخی از گیاهان عاشق خاک های اسیدی تر هستن. برخی از متداول ترین گیاهانی که خاک اسیدی رو ترجیح میدن به شرح زیر هستن:

  • آزالیا
  • کاملیا
  • گاردنیا
  • شیپوری
  • درختان کاج
  • گل ادریسی
  • فیلودندرون
  • شقایق جنگلی
  • انواع گیاهان گوشتخوار
روش های اسیدی کردن خاک

در ادامه به آموزش روش های اسیدی کردن خاک می پردازیم.

نوع خاک را تعیین کنید

تعیین نوع خاک خیلی مهمه. نوع خاک به شما میگه که از چه روشی برای اسیدی کردن خاکتون باید استفاده کنید. خاک هایی که زهکشی خوبی دارن و نسبتا سست هستن راحت تر اسیدی میشن. این نوع خاک میتونه از مقدار زیادی مواد ارگانیک بهره مند بشه چون تجزیه این مواد باعث اسیدی شدن خاک میشه. خاک های سنگین هم مثل خاک رس که اجزای خاک خیلی به هم فشرده هستن سخت تر اسیدی میشن. اضافه کردن مواد ارگانیک به این خاک ها باعث میشه که خاک بیشتر قلیایی بشه.

نوع خاک را تعیین کنید

به خاک های سست مواد ارگانیک اضافه کنید

به خاک های سست مواد ارگانیک اضافه کنید تا زهکشی خاک متعادل بشه. برای اسیدی کردن این خاک ها استفاده از مواد ارگانیک بهترین راه هست. در صورتی که مواد ارگانیک تجزیه بشن باعث اسیدی شدن خاک میشن. اما اگه مقدار زیادی ازشون استفاده بشه لازمه PH خاک رو پایین بیارید. برخی از مواد ارگانیک خوب که شما میتونید استفاده کنید به شرح زیر هستن:

  • کمپوست
  • پیت ماس
  • کود کشاورزی

با هم بخوانیم: پیت ماس یکی از محصولات باغبانیه که همه افراد چه افراد مبتدی در زمینه گل و گیاه و چه باغبانان باهاش آشنایی دارن. برای مطالعه بیشتر درباره پیت ماس پیشنهاد میکنیم مقاله “پیت ماس چیست” رزفارست رو مطالعه کنید.

به خاک های سست مواد ارگانیک اضافه کنید

اضافه کردن گوگرد

اضافه کردن گوگرد به خاک های خیلی فشرده یا خاک هایی که حاوی مقدار زیادی رس هستن. اضافه کردن مواد ارگانیک به خاک های سنگین مشکل رو بدتر میکنه، چون این نوع خاک رطوبت رو بیشتر حفظ میکنه و باعث میشه بیشتر قلیایی بشه. به همین دلیل اضافه کردن عناصری مثل گوگرد یا سولفات آهن بهترین راه برای اسیدی کردن خاک های سنگینه.

عنصر سولفور یا گوگرد، خاک رو اسیدی میکنه چون باکتری های خاک گوگرد عنصری رو به اسید سولفوریک تبدیل میکنن. برای هر 10 متر مربع یک کیلو گوگورد عنصری نیازه تا PH خاک از 7 به 4/5 برسه. از اونجایی که عنصر گوگرد که به آهستگی واکنش میده، بهتره اون رو چند ماه قبل از کاشت گیاهان به خاک اضافه کنید تا نتایج بهتری به دست بیاری. عنصر گوگرد رو باید تا عمق ۱۵ سانتی متر در خاک به کار ببرید.

اضافه کردن گوگرد

اضافه کردن سولفات آهن

اضافه کردن سولفات آهن به خاک های سنگین یا خاک هایی که حاوی مقدار زیادی رس هستن. سولفات آهن برای اسیدی کردن خاک به یک واکنش شیمیایی وابسته هست. به همین علت مثل عنصر گوگرد که به باکتری های خاک برای تولید یک واکنش بیولوژِیکی نیازمنده، نیست.

برای هر 100 متر مربع 5 کیلو سولفات آهن نیازه تا PH خاک یک واحد کاهش پیدا کنه. سولفات آهن خیلی سریع تر از گوگرد عمل میکنه. سولفات آهن به راحتی میتونه PH رو در عرض 2 تا 3 هفته پایین بیاره. این یک مزیته و شما میتونید در همون فصلی که تصمیم به کاشت گیاه گرفتید ازش استفاده کنید.

در زمان استفاده از سولفات آهن مواظب باشید. سولفات آهن میتونه باعث ایجاد لکه روی لباس ها، زمین و سنگ های کف بالکن یا هر جای دیگه بشه. اگه لباس شما به سولفات آهن آغشته شده باشه نباید اون رو با دیگر لباس ها بشویید، چون باعث میشه لباس های دیگه هم آسیب ببینن.

اضافه کردن سولفات آهن

استفاده از کودهای حاوی آمونیاک

از کودهای حاوی آمونیاک استفاده کنید. در خیلی از موارد همه شما برای اسیدی کردن خاک باید از کودهای آمونیاکی استفاده کنید. خیلی از کودها که برای گیاهان اسید دوست استفاده میشن حاوی سولفات آمونیاک یا گوگرد اندود شده با اوره هستن. نیترات کلسیم و نیترات پتاسیم نباید به عنوان کود استفاده بشن حتی اگه حاوی آمونیاک باشن. این کود در واقع PH خاک رو افزایش میده.

استفاده از کودهای حاوی آمونیاک

حفظ PH مناسب برای گیاهان

  1. حداقل سالی یک بار PH خاک رو به صورت دقیق اندازه گیری کنید. PH خاک رو در نزدیکی پایه گیاه چک کنید و از کودهایی مثل سولفات آلمینیوم استفاده کنید (به خصوص برای گل ادریسی). مواظب باشید به سیستم ریشه آسیب نرسونید. برای گرفتن نتایج بهتر از کیت های تست PH استفاده کنید یا یک نمونه از خاکتون رو به مراکزی که به صورت حرفه ای PH رو تست میکنن، بفرستید. گیاهان زینتی و سبزیجات بیشتر محیط کمی اسیدی با PH 6/5 تا 6/8 رو ترجیح میدن و گیاهانی مثل گل ادریسی، آزالیا و بلوبری محیط اسیدی تر با PH 5 تا 5/5 رو ترجیح میدن.
  2. اگه گیاهانتون رو در حال حاضر کاشتید از گوگرد عنصری استفاده کنید. چون گوگرد عنصری به آهستگی عمل میکنه. در صورت امکان اون رو به خاک های مرطوب اضافش کنید (بدون اختلال در سیستم ریشه). در طول ماه به نظارت PH خاک ادامه بدید.
  3. در صورت نیاز میشه PH خاک رو با اضافه کردن آهک افزایش داد. در بعضی موارد ممکنه کارهایی که برای اسیدی کردن خاک انجام میدید بیش از حد خوب کار کنه و خاک برای کاشت گیاه بیش از حد اسیدی بشه. در این موارد شما باید خاک رو با اضافه کردن آهک مقداری قلیایی کنید. آهک در سه نوع وجود داره: سنگ آهک، آهک سوخته و آهک هیدراته. اضافه کردن میزان آهک و نوعش به شما بستگی داره که می‌خواید PH خاک رو تا چه حدی بالا ببرید. بهتره قبل از استفاده با یک مشاور در امور باغبانی مشورت کنید.
  4. از اضافه کردن سرکه به خاک ممانعت کنید، سرکه PH خاک رو به سرعت پایین میاره اما در این مورد، کار مناسبی نیست. چون اضافه کردن سرکه باعث میشه موجودات مفید خاک به سرعت از بین برن. از استفاده سرکه اجتناب کنید مگه این که بخواید گیاهان تون رو از بین ببرید!
حفظ PH مناسب برای گیاهان

در مجله گل و گیاه رزفارست بخوانید:

خاک کوکوپیت چیست؟ | طرز تهیه خاک کوکوپیت

مزایا و معایب کشت در کوکوپیت را در اینجا بخوانید

چگونه خاک گلدان را تقویت کنیم؟ | معرفی ساده ترین روش ها!

سوالات متداول درباره روش های اسیدی کردن خاک

با چه روش های میتونیم خاک گیاه رو اسیدی کنیم؟

روش های اسیدی کردن خاک متفاوت هستن که ما در این مقاله تمامی این روش ها رو براتون به طور کامل شرح دادیم …

گیاهانی که خاک اسیدی رو دوست دارن چه گیاهانی هستن؟

از جمله این گیاهان میشه به آزالیا، گاردنیا، شیپوری و درختان کاج اشاره کرد …

برای متعادل کردن زهکشی خاک از چه موادی میتونیم استفاده کنیم؟

کمپوست
پیت ماس
و کود کشاورزی …

ایا استفاده از آمونیاک باعث اسیدی تر شدن خاک میشه؟

در خیلی از موارد همه شما برای اسیدی کردن خاک باید از کودهای آمونیاکی استفاده کنید. خیلی از کودها که برای گیاهان اسید دوست استفاده میشن حاوی سولفات آمونیاک یا گوگرد اندود شده با اوره هستن. نیترات کلسیم و نیترات پتاسیم نباید به عنوان کود استفاده بشن حتی اگه حاوی آمونیاک باشن. این کود در واقع PH خاک رو افزایش میده …

خلاصه نکات مقاله روش های اسیدی کردن خاک

اگه شما هم جزو اون دسته از افرادی هستین که عاشق گیاهان اسید دوست مثل گل ادریسی یا آزالیا هستن، باید یاد بگیرید که چجوری خاک گیاهتون رو اسیدی تر کنید تا سلامت گیاهانتون حفظ بشه. اسیدی کردن خاک شامل افزودن محصولات دارای pH پایین (اسیدی) به خاکه. برای اندازه گیری اسیدی یا قلیایی بودن خاک باید pH خاک اندازه گیری بشه که مقدارش در مقیاسی از 0 تا 14 میتونه متفاوت باشه. عدد 7 نشون دهنده pH خنثی و عدد پایین تر از 7 نشون دهنده اسیدی بودن و بالاتر از اون نشون دهنده قلیایی بودن خاکه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *