ما انسان ها برای زنده موندن و رشد کردن به غذا احتیاج داریم، گیاهان هم برای زنده موندن و رشد کردن علاوه بر آب و نور برای تقویت ریشه و رشد بهتر و بقای خودشون به تغذیه کردن از انواع کود های شیمیایی نیاز دارن. به همین خاطره که کوددهی مزارع، باغ ها و گلدون ها خیلی اهمیت داره. در این مقاله قراره انواع کودهای شیمیایی رو بهتون معرفی کنیم تا شما با خیال راحت و آشنایی کامل با کودها بتونید کود مورد نیازتون رو انتخاب کنید. پس حتما در ادامه با رزفاست همراه باشید.

انواع کودهای شیمیایی
هر نوع موادی که برای تقویت خاک و بالا بردن حاصلخیزیش هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی باعث افزایش عملکرد محصول میشه کود نامیده میشه. کودها به طور کلی به سه دسته تقسیم میشن که عبارتند از: کودهای شیمیایی، کود آلی و کودهای بیولوژیکی.

کودهای شیمیایی غیر ارگانیک
شاید در مرحله اول این سوال برای شما پیش بیاد که کود چیه و چه کاربردی داره؟ جواب سوال اول رو که در بالا بهتون گفتیم، و اما کابرد کود چیه؟ کود شیمیایی به عنوان یکی از انواع مواد تقویت کننده گیاه شناخته میشه و در انواع مختلف و عناصر خاصی مطابق با فرآیند های شیمیایی تولید میشه. سرعت تجزیه شدن و جذب شدن کودهای شیمیایی به دلیل معدنی بودنشون خیلی بالاست و بلافاصله بعد از اضافه شدن به خاک در اختیار ریشه گیاهان قرار میگیره. اگه قصد خرید کود شیمیایی رو داشته باشید، ممکنه در انتخاب کود مورد نیازتون سردرگم بشید. انواع کود های شیمیایی به سه دسته تقسیم میشن که هر کدوم از این دسته ها هم به انواع کودها دسته بندی میشن. ازت، فسفات و پتاسیم.

انواع کودهای ازت
- کودهای نیترات آمونیاک
- کود های آمونیاک
- کود نیترات
کود نیترات
کود های نیترات دارای نیتروژن به شکل نیترات هستن که یکی از انواع کود های شیمیایی هستن. این نوع کودها به دلیل اینکه به راحتی حل شونده هستن و به سرعت در دسترس گیاه قرار میگیرن. از جمله کودهای نیترات که مورد استفاده عموم مردم قرار میگیره میشه به نیترات سدیم، نیترات کلسیم و نیترات پتاسیم اشاره کرد.

خرید گیاه آپارتمانی از رزفارست بهترین تجربه خرید آنلاین گل و گیاه شما خواهد بود.
کودهای آمونیاک
کود آمونیاک از بهترین کود شیمیایی برای گیاه آپارتمانی هست که در برابر آب و رطوبت مقاوم هستن، و در زمان آبیاری هم میشه ازشون استفاده کرد. کودهای آمونیاک هم مثل کود های نیترات در آب حل میشن ولی به سرعت در اختیار گیاه قرار نمیگیرن، بر همین اساس این نوع از کود برای گیاهان کم رشد و طولانی مدت مناسبه. کودهای سولفات آمونیوم و آمونیوم کلرید، جزو بهترین کودهای مورد نیاز گیاهان شماست.

کودهای نیترات آمونیاک
این نوع کودها شامل هر دو شکل نیترات و آمونیوم هستن مثل نیترات آمونیوم و نیترات آمونیوم کلسیم که در بازار به فروش میرسن.
کودهای فسفات
- کود سوپر فسفات
- کودهای فسفات نامحلول
- کودهای فسفات محلول در آب

کودهای فسفات محلول در آب
این نوع از کودها دارای فسفات به شکل محلول در آب هستن که به راحتی در دسترس گیاه قرار میگیرن. کودهای سوپر فسفات منفرد، سوپر فسفات دوبل و سوپر فسفات سه گانه از انواع این نوع کودها هستن.
کود سوپر فسفات
این کود به شکل دانه ای یا گرانول هستن. سرشار از فسفر و از اونجایی که فسفر برای گل دهی مناسبه، اکثرا برای گل های گلدونی مورد استفاده قرار میگیره.
کود های فسفات نامحلول
این نوع کودها در آب غیر قابل حل هستن و در اسید های ضعیف مثل اسید سیتریک به مقدار خیلی کمی حل میشن. فسفات های راک و پودر استخوان از این دسته کودها هستن که مورد استفاده قرار میگیرن.
با هم بخوانیم: نگهداری از گیاه زاموفیلیا | چگونگی رشد و آبیاری این گیاه
کود پتاسیم
سولفات پتاسیم و پتاس حجیم شده یکی از عمده ترین کود های پتاسیم هستن که در سطح بازار به فروش میرسن. این کودها برای تامین هر سه ماده اصلی مورد نیاز گیاهان یعنی پتاسیم، نیتروژن و فسفر کافی هستن. این نوع از کودها در درجه های مختلفی که نشون دهندهی درصدی از نیتروژن، فسفر و پتاس موجود هستن، علامت گذاری شدن.

کود روی
عنصر روی یکی از موادیه که برای تولید هورمون های رشد در گیاهان خیلی ضروریه. کمبود روی در گیاهان باعث میشه که برگ های گیاهان ریزش پیدا کنن و خشک بشن و رشد گیاهان خیلی کاهش پیدا کنه، دیر باز شدن برگ ها و گل ها هم تاثیر کمبود عنصر روی هست. کود روی رو میشه از طریق محلول پاشی استفاده کرد، محلول پاشی کود روی در پاییز و اوایل بهار به بارور شدن بیشتر گیاه خیلی کمک میکنه.

کود آهن
یکی از ضروری ترین و اساسی ترین ریز مغزی های مورد نیاز گیاهان کود آهنه و به همین دلیل خرید کود آهن جز مهم ترین فعالیت های یک کشاورزه. تولید کلروفیل و سبزینه برگ گیاهان یکی از فعالیت های وابسته به وجود آهنه. به دلیل اهمیت زیاد وجود آهن در گیاهان خیلی از کارشناسان تغذیه گیاهی، بر این تلاش هستن که علائم کمبود کود آهن رو تشخیص بدن و از عواملی که جذب شدن آهن جلوگیری میکنن رو از بین ببرن.

کود منگنز
کود منگنز یکی دیگه از انواع کودهای شیمیاییه که در تشکیل کلروپلاست و سیستم های آنزیمی گیاه نقش خیلی مهمی داره، مصرف این کود باعث افزایش فتوسنتز در گیاه و در نتیجه بارور شدن گیاه میشه. کود منگنز هم مثل کود روی از طریق جایگذاری عمقی و محلول پاشی قابل مصرفه و به راحتی در سطح بازار به فروش میرسه.

کود NPK
انواع کود NPK که بهشون کود کامل هم گفته میشه مناسب کشاورزانی هستن که به صورت مخلوطی از عناصر اصلی ازت، فسفر، پتاسیم استفاده میکنن. این کود هم به شکل پودری و هم به شکل مایع در بازار موجوده و مورد مصرف قرار میگیره، ترکیب کود NPK به ترتیب درصد از نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) تشکیل شده. از جمله کودهایی که فروش خیلی بالایی دارن میشه به کود سه بیست ، 10-52-10 ، 12-12-36 اشاره کرد.

کودهای مخلوط
عناصر ازت، فسفر و پتاسیم بیش از سایر عناصر به عنوان کود مصرف میشن. گاهی کودهای تجارتی رو به صورت مخلوطی از عناصر فوق تهیه میکنن. درصد عناصر این کودها معمولاً پایینه و قسمت زیادی از حجم رو مواد دیگه ای به غیر از عناصر فوق تشکیل میدن. ترکیب این گونه کودها رو با درصد ازت، اکسید فسفر و اکسید پتاسیم و به همین ترکیب ذکر میکنن مثلاً کود 10-10-20 دارای 20 درصد ازت، 10 درصد اکسید فسفر و 10 درصد اکسید پتاسیمه گاهی درصد گوگرد رو هم به صورت عدد چهارم ذکر میکنن. مثلا 5-10-10-15، 5 درصد گوگرد داره. کود مخلوط ممکنه فاقد یکی از سه عنصر اصلی باشه. مثل 44-0-13 که فاقد فسفره و در حقیقت همون نیترات پتاسیمه و یا فسفات دی آمونیم که میشه اون رو به صورت 0-46-18 بیانش کرد.
کودهای عناصر کم مصرف
در خاکهای نواحی خشک کمبود آهن، مس، منگنز و روی و در خاکهای نواحی مرطوب کمبود مولیبدن، کلر و بر محتمله. گاهی هم مقداری زیادی کلر در خاکها و آب نواحی خشک وجود داره و میتونن باعث مسمومیت گیاه بشن. نکته مهم در مصرف کودهای عناصر کم مصرف اینه که که مرز بین میزان مورد نیاز و حد مسموم کننده گیاه خیلی باریکه. به عبارت دیگه مصرف زیاد این کودها باعث مسمومیت گیاه میشه.
در بیشتر موارد مقدار عناصر مس، آهن، منگنز و روی در خاک بیش از نیاز گیاهه، اما به فرم قابل جذب گیاه نیستن. از طرف دیگه چون این عناصر عمدتاً به صورت کاتیون به خاک اضافه میشن، احتمال تثبیتشون توسط خاک زیاده. کاتیونها رو بهتره روی برگها محلولپاشی کنید.

در مجله گل و گیاه رزفارست بخوانید:
اصول کود دهی به گیاهان آپارتمانی | انواع کود گیاهان آپارتمانی
بهترین کود برای گیاهان گلدار | بهترین کود برای گلدهی گوجه فرنگی
کوددهی در پاییز | مناسب ترین کودها برای فصل پاییز رو بشناسید
سوالات متداول درباره انواع کودهای شیمیایی
هر نوع موادی که برای تقویت خاک و بالا بردن حاصلخیزیش هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی باعث افزایش عملکرد محصول میشه کود نامیده میشه …
کودها به طور کلی به سه دسته تقسیم میشن که عبارتند از: کودهای شیمیایی، کود آلی و کودهای بیولوژیکی …
کود های نیترات دارای نیتروژن به شکل نیترات هستن که یکی از انواع کود های شیمیایی هستن. این نوع کودها به دلیل اینکه به راحتی حل شونده هستن و به سرعت در دسترس گیاه قرار میگیرن. از جمله کودهای نیترات که مورد استفاده عموم مردم قرار میگیره میشه به نیترات سدیم، نیترات کلسیم و نیترات پتاسیم اشاره کرد …
یکی از ضروری ترین و اساسی ترین ریز مغزی های مورد نیاز گیاهان کود آهنه و به همین دلیل خرید کود آهن جز مهم ترین فعالیت های یک کشاورزه. تولید کلروفیل و سبزینه برگ گیاهان یکی از فعالیت های وابسته به وجود آهنه. به دلیل اهمیت زیاد وجود آهن در گیاهان خیلی از کارشناسان تغذیه گیاهی، بر این تلاش هستن که علائم کمبود کود آهن رو تشخیص بدن و از عواملی که جذب شدن آهن جلوگیری میکنن رو از بین ببرن …
خلاصه نکات مقاله انواع کودهای شیمیایی
هر نوع موادی که برای تقویت خاک و بالا بردن حاصلخیزیش هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی باعث افزایش عملکرد محصول میشه کود نامیده میشه. کودها به طور کلی به سه دسته تقسیم میشن که عبارتند از: کودهای شیمیایی، کود آلی و کودهای بیولوژیکی.
شاید در مرحله اول این سوال برای شما پیش بیاد که کود چیه و چه کاربردی داره؟ جواب سوال اول رو که در بالا بهتون گفتیم، و اما کابرد کود چیه؟ کود شیمیایی به عنوان یکی از انواع مواد تقویت کننده گیاه شناخته میشه و در انواع مختلف و عناصر خاصی مطابق با فرآیند های شیمیایی تولید میشه. سرعت تجزیه شدن و جذب شدن کودهای شیمیایی به دلیل معدنی بودنشون خیلی بالاست و بلافاصله بعد از اضافه شدن به خاک در اختیار ریشه گیاهان قرار میگیره.
اگه قصد خرید کود شیمیایی رو داشته باشید، ممکنه در انتخاب کود مورد نیازتون سردرگم بشید. انواع کود های شیمیایی به سه دسته تقسیم میشن که هر کدوم از این دسته ها هم به انواع کودها دسته بندی میشن. ازت، فسفات و پتاسیم.
بهترین کود برای ریشه زایی سانسوریا چیه؟