چرا قلمه هام در اب ریشه نمیده؟ علاقمندان به گیاهان آپارتمانی اغلب اقدام به تکثیر گیاهان در خونه میکنن. بخش زیادی از این تکثیر توسط قلمه زدن گیاهان انجام میشه. وقتی که قسمتی از گیاه مادری رو برای ریشه زایی از گیاه جدا میکنیم، در واقع از روش قلمه زدن استفاده کرده ایم. برخی از گیاهان به دلیل ویژگی هاشون به سادگی با قلمه زدن افزایش پیدا میکنن و در واقع سرعت ریشه زایی بالایی دارن. تعدادی از گیاهان هم با کمک هورمون های ریشه زایی مخصوص قابلیت تکثیر با قلمه رو دارن.
یک سوال پر تکرار: چرا قلمه هام در اب ریشه نمیده
تکثیر گیاهان در خونه روشهای زیادی داره، و یکی از سادهترین روشها ریشه زایی در آبه. ریشهزایی گیاهان در آب با قلمهزنی صورت میگیره. گیاهان زیادی هستن که از طریق قلمهزنی میتونید تکثیرشون کنید. این گیاهان به سرعت در آب ریشه میزنن و بعدش قابل کاشت در گلدون هستن. بعضی گیاهان بسته به ویژگیهاشون، دیرتر قلمه میزنن. این گیاهان رو معمولاً با هورمونهای مخصوص ریشهزایی، آماده میکنن.

شرایط مناسب برای ریشه دادن قلمه در اب
وجود آب کافی در بستر کاشت و رطوبت زیاد در هوای اطراف قلمه، برای ریشه زایی اکثر گونه ها لازمه. برگهای موجود بر روی قلمه ها برای ریشه زایی لازم هستن، اما برگها سبب اتلاف آب از قلمه میشن بنابراین برای ریشه زایی خوب در قلمه های برگ دار، باید مقدار بخار آب در اتمسفر اطراف برگ ها در حدی حفظ بشه که تبخیر از برگ های قلمه به حداقل برسه. برای این منظور میشه از شاسی یا گلخونه استفاده کرد و به نوعی بهتره قلمه ها رو در محیطی بسته برای ریشه زایی نگهداری کرد.
قرار دادن قلمه ها در زیر سایه بان و تحت سیستم مه افشانی هم کمک زیادی در ریشه زایی بسیاری از قلمه ها میکنه. باید توجه داشته باشین که در تمامی انواع قلمه، مخصوصا قلمه های سخت ریشه زا، دیر ریشه زا و قلمه های سبز برگ دار، نیاز به آبیاری مداوم و بیش از حد در بستر کاشت قلمه ها نیست، بلکه مهمه که همیشه رطوبت کافی همراه با تهویه مناسب در بستر کاشت و اتمسفر اطراف قلمه ها وجود داشته باشه.
نور
نور عامل مهمیه که که از نظر شدت، مدت و کیفیت میتونه بر ریشه زایی قلمه ها در طی نگهداریشون در بستر کاشت و یا روی گیاهان مادری که ازشون قلمه گرفته میشه تاثیر بذاره. قلمه های برخی گیاهان، در زیر نور نسبتاً کم ریشه دهی بهتری دارن . معمولاً قلمه های گرفته شده از گیاهان مادری که در شدت نور نسبتاً کم رشد میکنن، از گیاهان مادری که در شدت نور زیاد رشد میکنن ریشه زایی بهتری دارن .
از لحاظ اثر مدت روشنایی یا طول روز میشه گفت که اثر طول روز در قلمه های حاصل از گیاهان پرورش یافته در شرایط روز کوتاه و روز بلند اثرات متفاوتی رو در ریشه زایی نشون میدن. از نظر کیفی، نورهای نارنجی و قرمز برای ریشه دار کردن قلمه ها مطلوب تر هستن. به هر حال قلمه های سبز و علفی که برگ دارن از نور برای انجام فرآیند فتوسنتز و تولید کربوهیدرات استفاده میکنن و از این رو نور با شدت کم براشون مناسبه. اما در قلمه های چوبی و سخت، نور اثر خوبی نداره و ممکنه از ریشه دهی جلوگیری کنه.
دیگر مقلات: نگهداری و بیماری های شفلرا
دما
برای ریشه زایی غالب قلمه های گیاهان دمای مناسب روزانه 21 تا 27 و دمای شبانه 15 درجه سانتی گراده. با این وجود برخی گونه ها در دمای کمتر از این مقدار ریشه دهی خوبی دارن. دمای زیاد هوا میتونه علاوه بر افزایش تبخیر و تعرق در قلمه های برگ دار، سبب رشد جوانه ها قبل از ریشه دهی قلمه بشه که حاصلش از بین رفتن قلمه هاست.
پس باید مراقبت های لازم رو به شکلی انجام بدید که ریشه زایی در قلمه ها قبل از جوانه زدن انجام بشه. گاهی اوقات نگهداری قلمه ها در هوا با دمای خنک تر و استفاده از گرما برای گرم کردن بستر کاشت بسیار مفیده.

محیط کشت
استفاده از بستر کاشت مناسب در ریشه دار کردن قلمه ها دارای اهمیت بسیاریه. یک محیط کاشت مطلوب برای ریشه دار کردن قلمه ها باید خلل داشته باشه تا زهکشی و تهویش در حد مطلوبی انجام بشه. برای انجام تقسیم سلولی در محل زخم(ته قلمه) تهویه لازمه تا اکسیژن کافی برای تولید پینه تامین بشه. علاوه بر اون محیط کاشت باید قدرت نگهداری آب کافی رو داشته باشه و عوامل بیماری زا نداشته باشه.
بستر مناسب
معمولاً پیت ماس یکی از بهترین محیط های کاشت برای این منظوره چون میزان تهویه و حفظ رطوبتش از ماسه بیشتره اما به دلیل در دسترس نبودن، در ایران از ماسه شسته و تمیز با بافت متوسط که ارزون تر و قابل دسترس تر از پیت ماسه استفاده میشه. در نهایت باید توجه داشته باشین که قلمه برخی گیاهان زینتی در آب به آسونی ریشه دار میشن که بعد از ریشه دهی بهتره اونا رو به خاک سبک منتقل کنید. گیاهانی مثل حسن یوسف، دیفن باخیا و برخی فیلودندرون ها از این جمله هستن.
عوامل بازدارنده از ریشه دادن قلمه
نکته ای که باید بهش توجه کنید اینه که قلمه ها به دلیل نداشتن ریشه به راحتی در برابر افزایش دما و نور خورشید آسیب پذیرن. برای همین بهتره محل نگهداریشون رو جایی دور از نور خورشید در نظر بگیرید. ضمن اینکه نباید در معرض سرمای کولر و یا گرمای بخاری باشن.

نکات مهم ریشه دادن قلمه در اب
- از ماسه بادی رودخونه ای یا پرلیت و یا کمپوست قلمه به عنوان بستر استفاده کنید.
- بستر همیشه باید مرطوب باشه و زهکش داشته باشه (برای خروج آب اضافی).
- قلمه زنی باید در فصل مناسب انجام بشه(با توجه به نوع گیاه).
- قلمه در محیطی با دما و رطوبت مناسب و نور غیر مستقیم نگهداری بشه.
- باید اریب زده بشه تا جذب آب راحت تر انجام بشه.
- در صورت برگ دار بودن برگ های پایینی حذف و فقط 2 تا 3 برگ باقی بذارید. قلمه دارای 4 تا 5 بنده و حداقل یک سوم قلمه در بستر فرو میره.
تا زمان ریشه دار شدن قلمه ها بستر همیشه باید مرطوب باشه، میتونید با کشیدن یک پلاستیک شفاف روی گلدون یا بستر قلمه شرایط گلخونه ای ایجاد کنید. دقت کنید هر چند وقت یک بار برای تبادل هوا پلاستیک رو بردارید و یا این که چند سوراخ در پلاستیک ایجاد کنید. شما میتونید برای اطلاعات بیشتر مقاله روش های قلمه زنی گیاهان رزفارست رو مطالعه کنید.
پس از ریشه دار شدن باید از دفعات آبیاری به تدریج کم بشه. در مورد قلمه مهم ترین عامل ریشه زاییه و باید با قطع گل و جوانه گیاه و…سعی بشه انرژی گیاه صرف ریشه زایی بشه. اجازه بدید تا ریشه دهی کامل بشه(حداقل 4 تا 5 سانت)بعد با دقت بدون جدا شدن خاک اطراف ریشه در خاک مناسب بکاریدش. قلمه های تازه ریشه دار شده رو در گلدون کوچیک شروع کنید و با بزرگ شدنش به گلدون های بزرگ منتقلش کنید.

بیشتر بخوانید:
نگهداری و بیماری های سینگونیوم
همه چیز درباره نحوه نگهداری و تکثیر گل غوره ای
سوالات متداول درباره چرا قلمه هام در اب ریشه نمیده
چون قلمه ها به دلیل نداشتن ریشه به راحتی در برابر افزایش دما و نور خورشید آسیب پذیرن …
برای ریشه زایی غالب قلمه های گیاهان دمای مناسب روزانه 21 تا 27 و دمای شبانه 15 درجه سانتی گراده …
ما تماام نکاتی رو که شما نیاز دارید برای ریشه دادن قلمه بدونید در متن مقاله شرح دادیم …
نکته ای که باید بهش توجه کنید اینه که قلمه ها به دلیل نداشتن ریشه به راحتی در برابر افزایش دما و نور خورشید آسیب پذیرن. برای همین بهتره محل نگهداریشون رو جایی دور از نور خورشید در نظر بگیرید. ضمن اینکه نباید در معرض سرمای کولر و یا گرمای بخاری باشن …
خلاصه نکات مقاله چرا قلمه هام در اب ریشه نمیده
محیط کاشت باید همواره قبل و پس از تولید پینه در ته قلمه وجود داشته باشه تا از پوسیدن و یا خشک شدن پینه جلوگیری بشه.
پینه زایی شرط اولیه و اساسی برای ریشه زایی است.
وجود آب کافی در بستر کاشت و رطوبت زیاد در هوای اطراف قلمه، برای ریشه زایی اکثر گونه ها لازمه. برگهای موجود بر روی قلمه ها برای ریشه زایی لازم هستن.
وجود آب کافی در بستر کاشت و رطوبت زیاد در هوای اطراف قلمه، برای ریشه زایی اکثر گونه ها لازمه.
از پودر ریشه زا در آب قلمه ها بریزم تاثیر داره؟
سلام علی عزیز!
استفاده از هورمون های ریشه زایی (مایع و پودری) باعث میشه که قلمه های شما سریعتر ریشه بده و مقاومت بالاتری نسبت به بقیه قلمه ها داشته باشه.
سلام خوبید؟
من بعضی از برگ های پتوسم در آب ریشه نمیدن ولی بعضی هاشون سریع ریشه کردن
اونایی که ریشه نمیدن جوانه از کنارشون میزنه ولی ریشه نمیده چیکارش کنم؟
سلام و درود
اگر عکس رو بفرستید بهتر میتونیم راهنماییتون کنیم
میتونم کود 10_52_10 در ابی که قلمه ها را توش گذاشتم بریزم ؟؟؟؟ تاثیری داره ؟؟؟آ
سلام و درود تجربه شخصیم اینه که گیاه بد عادت میشه و بعد از انتقال به خاک ممکنه شک داده بشه و قلمه نگیره
چون از راه اب سریعتر جذب میکنن و برای گیاه عادت میشه و بعد از انتقال به خاک دچار شک میشه
تکثیر گیاهان اپارتمانی واقعا لذت بخشه
سلام ممنون از نظر صادقانتون
مخصوصا تو زندگی امروزی هممون بهش نیاز داریم