نگهداری از گل و گیاه

نگهداری گلدان کوکداما + آموزش ساخت گلدان کوکداما

نگهداری گلدان کوکداما
امتیاز یادتون نره!

احتمالا گیاهان آویز خیلی زیادی مشاهده کردید که دورشون با نخ های کنفی بسته شده و به احتمال زیاد آویزان بودن. به این نوع بسته بندی گیاهان کوکداما میگن. ما در این مقاله از رزفارست میخوایم در مورد کوکداما و فوایدی که نسبت به گلدون میتونه داشته باشه صحبت کنیم و به معرفی انواع کوکداما بپردازیم پس تا پایان مقاله با رزفارست همراه باشید.

نگهداری گلدان کوکداما

مراقبت از گیاهان آپارتمانی و نگهداری کوکداما کار سختی نیست فقط به کمی صبر و عشق نیاز داره. اگه در مورد شیوه‌ ی مراقبت از هر گیاه، آموزش‌ها و آگاهی‌ های کافی رو داشته باشید، قطعا گیاهانتون عمر بیشتری دارن و برای مدت طولانی ‌تری میتونید از زیبایی‌شون بهرمند بشید. 

اولین قدم در مراقبت از کوکداما، شناخت کلی اونه. کوکداما توپ خزه‌ایه که از خاک بونسای یا کوکوپیت و خزه ی ورقه ای درست شده و ریشه ی گیاه در وسطش قرار گرفته و از هیچ نوع گلدونی چه سفالی و چه پلاستیکی در اون استفاده نشده. حالا که فهمیدید کوکداما چیه، باید روش نگهداری این گیاه رو هم به این سبک یاد بگیرید. پرورش به سبک کوکداما هم مثل پرورش و نگهداری از طرق دیگه نیاز به آموزش داره و باید به روش های مراقبتی آشنا باشید.

نگهداری گلدان کوکداما

آبیاری کوکداما

آبیاری گیاه کوکداما باید منظم انجام بشه و برای آبیاری این گیاهی که داخلش قرار میگیره شما عزیزان باید با روش صحیح آبیاری گیاهان آپارتمانی آشنا باشید. بدین ترتیب هفته‌ای ۳ تا ۵ بار آبیاری لازمه. البته این تعداد آبیاری بستگی به فصلی داره که در اون هستید. در زمستان طبیعتاً دیرتر نیاز به آبیاری هست. اما نکته مهم زمان آبیاریه.

هرس کردن گیاه کوکداما

در این روش هم مثل روش های دیگه باید گیاهانتون هرس بشن. یعنی اگه برگ زردی در گیاه دیدید باید با قیچی اون رو جداش کنید. با هرس کردن مواد مغذی بهتر به باقی گیاه میرسه .اگه گیاه شما رشد خوبی داره سالی دو مرتبه باید ریشش رو هرس کنید و سالی یک بار هم ساقش رو. با هرس کردن گیاه هم رشد بهتری داره و هم فرم بهتری.

نور مورد نیاز گیاه کوکداما

این سبک پرورش گیاه نیازمند نور غیر مستقیمه. شما میتونید از نور غیر مستقیم استفاده کنید. میزان نور بسته به نوع گیاهتون فرق میکنه و ممکنه کم یا زیاد و یا متوسط باشه. اگه در آپارتمان یا خونتون نور کافی ندارید، باید از گیاهانی که نیاز به نور کمی دارن، مثل سانسوریا پا کوتاه، شامادورا و  آگلونما استفاده کنید.

کود مناسب گیاه کوکداما

برای تقویت خاک گیاه میتونید از کودهای محلول استفاده کنید و اون رو با آب قاطی کنید و این کود رو در هر دو سبک آبیاری (اسپری و غرقابی) میتونید استفاده کنید.

تعویض گلدان کوکداما

بعد از رشد کردن گیاه و ریشه ‌هاش زمان اون فرا میرسه تا کوکداما رو تعویض کنید. برای تعویض گلدان کوکداما باید کوکدامای بزرگ تری درست کنید تا جایی برای رشد ریشه و در نتیجه رشد گیاه ایجاد بشه. برای گیاهان کوکدامایی یک تا دو بار در سال تعویض کوکداما کافیه. یکی از راه های تشخیص زمان تعویض کوکداما مشاهده ریشه های گیاهه.

تعویض گلدان کوکداما

آموزش ساخت گلدان کوکداما

درست کردن کوکداما واقعا راحته فقط کافیه یکی دوبار این کار رو انجام بدین، با یکبار درست کردن این گلدون عاشقش میشین و کلی ایده برای بستن کناف هاش به ذهنتون میرسه و فک کنم هیچ پنجره ای از کوکداما در امان نمونه.

وسایل مورد نیاز برای ساخت گلدان کوکداما

  • آب: برای درست کردن توپی مورد نیاز هست.
  • قیچی: به یک قیچی تیز برای بریدن نخ نیاز دارید.
  • کود گیاهی: برای تقویت خاک باید بهش کود گیاهی بدید.
  • نخ کتان: که برای اتصال خزه به ته کوکداما استفاده میشه.
  • گیاه: گیاه مورد نظر بهتره ریشه ‌های کوچیک توپی داشته باشه.
  • خاک بونسای: خاک بونسای میتونه رطوبت مورد نیاز گیاه رو در خودش نگه داره.
  • خزه خشک: برای اینکه ریشه‌ های گیاه آسیب نبینه، باید خزه‌ها رو دور ریشه بپیچونید.
  • خاک باغچه: برای کیفیت خاک باید از خاک باغچه استفاده کنید. چون مواد مغذی بهش اضافه شده و آب رو هم در خودش نگهداری میکنه.
  • خزه اسفنجی: برای پوشاندن ریشه‌ هاست. مثل بونسای. بدین ترتیب رطوبت مورد نیاز رو حفظ میکنید. ابتدا خزه‌ها رو در آب خیس کنید و دقت کنید به میزان لازم از قبل آماده کنید تا در حین کار با مشکل مواجه نشید.
آموزش ساخت گلدان کوکداما

مراحل ساخت گلدان کوکداما

در ادامه مقاله به بررسی مراحل ساخت گلدان کوکداما میپردازیم.

آماده کردن گیاه و جداسازی از فضای اولیه

در این مرحله باید گیاه رو با ریشه از گلدون دربیارید و خاک های اطراف ریشه رو تمیز کنید. شما میتونید ابتدا خاک رو آبیاریش کنید تا راحت ‌تر باشه. بهتره گیاه رو که در فضای باز خارج از خونه چک کنید و بررسی کنید تا آفتی نداشته باشه.

پوشاندن ریشه گیاه با خزه اسفنجی

برای پوشاندن ریشه‌های گیاه از خزه‌های اسفنجی استفاده کنید. اونا رو از آب خارجشون کنید و فشار بدید. آب اضافی خزه رو بگیرید. با دقت خزه رو به دور ریشه ببندید، شما میتونید با نخ کتان این کار رو انجام بدید. این مرحله اختیاریه ولی خب کار از محکم کاری عیب نمیکنه.

آماده کردن و ترکیب خاک

بهترین خاک برای کوکداما ترکیب ۴ قسمت خاک باغچه، یک قسمت کود گیاهی و یک قسمت خاک بونسای به علاوه یک لیوان آبه. برای اینکه ترکیب خوبی داشته باشید، خاکتون باید شبیه خاک سفال گری بشه.

پوشاندن ریشه گیاه با خاک آماده شده

حالا نوبت اینه که ریشه‌ های گیاهتون رو با همون خاکی که از قبل ترکیب کردید به خوبی بپوشونید و اون رو به صورت یک توپ در بیارید. در صورتی که خاک خوب به هم نمیچسبه تا ریشه رو بپوشاند، کمی آب به ترکیبش اضافه کنید. شما میتونید اول به یاد دوران کودکی کمی خاک رو با دست به شکل توپ در بیارید و از وسط نصف کنید و ریشه گیاه رو بین دو نیم کره قرارش بدید و بعد به هم بچسبانید و با کمی خاک توپ رو تمیزتر کنید.

پوشاندن توپ با خزه

حالا خره ‌های نازک رو لایه لایه به دور خاک پیچونید و با نخ نامرئی اون رو محکمش کنید. بعد از این که با نخ نامرئی خزه ها رو ثابت کردید مرحله جذابمون شروع میشه. برای این کار نخ خیلی محکمی رو انتخاب کنید. نخ های کنفی برای این کار عالی هستن. نخ ها رو مرتب دور خزه ها بپیچید تا جایی که خزه ای نتونه جدا بشه. این نخ ها نقش گلدون شما رو دارن پس باید به حدی محکم و قوی باشن که وزن گیاه رو تحمل کنن. بعد نخی رو به عنوان آویز در نظر بگیرید تا بتونید گیاهتون رو باهاش آویزان کنید.

انتخاب جای مناسب برای گلدان

بهترین جا برای گیاهان پرورشی به سبک کوکداما، جایی با آفتاب غیر مستقیمه. پس اون رو جایی قرارش بدید که نور غیر مستقیم دریافت ‌کنه. پرورش گیاه به این سبک نیاز به نگهداری خاص خودش رو داره که باید اون رو یاد بگیرید.

انتخاب جای مناسب برای گلدان

گیاهان مناسب کوکداما

برای این سبک نگهداری نمیشه هر نوع گیاهی رو انتخاب کرد. باید گیاهانی که ریشه ‌های کوچیکی دارن رو انتخاب کنید. همچنین گیاهان مقاوم برای این روش بهتر جواب میدن و مناسب ‌تر هستن. گیاهانی که رشد زیادی دارن مناسب کوکداما نیستن و یا گیاهانی که ریشه‌ حجیم و بزرگی دارن. گیاهانی با نیاز نوری متوسط برای ساخت کوکداما مناسب هستن.

گیاهی که انتخاب میکنید، باید با محیط شما سازگاری داشته باشه. بهترین گیاهانی که برای کوکداما مناسب هستن، گیاهان مقاوم و گیاهانی هستن که به آب زیادی نیاز ندارن. در صورتی که نور کافی درخونتون ندارید نباید از گیاهانی مثل پتوس ابلق برای ساخت کوکداما استفاده کنید. در عوض سانسوریای سبز مورد مناسبیه.

در مجله گل و گیاه رزفارست بخوانید: زهکشی گلدان چیست؟ | نحوه زهکشی خاک گلدان

سوالات متداول درباره نگهداری گلدون کوکداما

روش نگهداری گلدون کوکداما چیه؟

ما در این مقاله نگهداری گلدون کوکداما رو به طور کامل برای شما عزیزان شرح دادیم …

زمان تعویض کوکداما کیه؟

بعد از رشد کردن گیاه و ریشه ‌هاش زمان اون فرا میرسه تا کوکداما رو تعویض کنید. برای این کار باید کوکدامای بزرگ تری درست کنید تا جایی برای رشد ریشه و در نتیجه رشد گیاه ایجاد بشه …

گلدون کوکداما رو چقدر آبیاری کنیم؟

آبیاری گیاه کوکداما باید منظم انجام بشه. بدین ترتیب هفته‌ای ۳ تا ۵ بار آبیاری لازمه. البته این تعداد آبیاری بستگی به فصلی داره که در اون هستید. در زمستان طبیعتاً دیرتر نیاز به آبیاری هست. اما نکته مهم زمان آبیاریه …

از چه کودی برای تغذیه کوکداما استفاده کنیم؟

برای تقویت خاک گیاه میتونید از کودهای محلول استفاده کنید و اون رو با آب قاطی کنید و این کود رو در هر دو سبک آبیاری (اسپری و غرقابی) میتونید استفاده کنید …

خلاصه نکات مقاله نگهداری گلدون کوکداما

احتمالا گیاهان آویز خیلی زیادی مشاهده کردید که دورشون با نخ های کنفی بسته شده و به احتمال زیاد آویزان بودن. به این نوع بسته بندی گیاهان کوکداما میگن. ما در این مقاله از رزفارست سعی کردیم در مورد کوکداما و فوایدی که نسبت به گلدون میتونه داشته باشه صحبت کنیم و به معرفی انواع کوکداما بپردازیم پس حتما این مقاله رو تا پایان مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *