نگهداری از گل و گیاه

آسان ترین راه های تامین رطوبت گیاهان در منزل!

4.8/5 - (5 امتیاز)

راه های تامین رطوبت گیاهان چیه؟ گیاهان آپارتمانی اعم از گیاهان آپارتمانی مقاوم به گرما و سرما، به سطح رطوبتی بالاتر از چیزی که در محیط خونه تشکیل میشه برای رشدشون نیاز دارن. با این حال در فصل زمستان با توجه به اینکه از سیستم های گرمایشی برای افزایش دمای خونه استفاده میشه رطوبت موجود در فضای خونه به شدت کاهش پیدا میکنه. به طوری که درصد این رطوبت، پایین تر از آستانه ی تحمل گیاه آپارتمانی شما میشه.

راه های تامین رطوبت گیاهان در منزل

همونطور که میدونید رطوبت گیاهان در طبیعت به صورت طبیعی و در محیط های گلخونه ایی ، به صورت مصنوعی فراهم میشه. برای نگهداری گیاهان در محیط های دیگه هم باید ، به فکر فراهم کردن رطوبت کافی برای رشد گیاه باشیم. به صورت کلی میزان رطوبت برای رشد مناسب گیاهان در محیط هایی مثل آپارتمان و گلخونه، باید بین 40 تا 60 درصد باشه . اگه میزان رطوبت بیشتر یا کمتر از این حد باشه ، گیاه اصطلاحا دچار “تنش” و استرس میشه. نگران نباشید راه های تامین رطوبت گیاهان بسیار آسونه.

گیاهان رطوبت زا

گیاهان رطوبت زا

گیاهان رطوبت زا گیاهانی هستن که در ازای مصرف مواد مغذی رطوبت تولید میکنن و این گیاهان اغلب در گلخونه ها نگهداری میشن و در محیط هایی که این گیاهان رو نگهداری میکنیم رطوبت بالا وجود داره چون این گیاهان در کنار هم رطوبت زیادی رو تولید میکنن و باعث میشن محیط مرطوب بشه.

دستگاه ایجاد رطوبت برای گیاه

دستگاه های رطوبت ساز با توجه به نوع کاربرد در دو نوع رطوبت سازصنعتی و خونگی تقسیم بندی میشن  .
با توجه به گنجایش مخزن و حجم فضای مورد استفاده و تکنولوژی به کار رفته در ساختار دستگاه قیمت دستگاه های رطوبت ساز صنعتی متفاوته.

دستگاه رطوبت ساز التراسونیک صنعتی با تبدیل قطرات درشت آب به مه و بخار در اندازه های میکرونی (1 تا 3 میکرون) علاوه بر کاهش خشکی هوای محیط گلخونه و اتاق رشد گیاه باعث تعدیل دمایی محیط و خنک سازی هوا میشه.

رطوبت در فتوسنتز هم تاثیر داره!

همچنین کاهش آلودگی های محیط از جمله کاهش بوی نامطبوع گلخونه و کاهش گرده گیاهان و غبار محیط کشت میشه. عامل رطوبت هم نقش غیر مستقیمی در افزایش فعالیت فتوسنتز در گیاه، باز شدن روزنه برگها و افزایش میزان تنفس گیاه داره وبه طور مستقیم باعث رشد بهتر و شادابی گیاه میشه.

اگه رطوبت متناسب با نوع گیاه تامین نشه شاهد کاهش لقاح و کاهش رشد رویشی در اثر بسته شدن روزنه برگها و همچنین ریزش شکوفه ها و خشک شدن برگهای گیاه هستیم. بنابراین باید آبیاری گیاه رو بیشتر کرد. اگه آب از دست رفته بیشتر از آب جذب شده توسط گیاه باشه مشکلاتی از جمله قهوه ای شدن لبه برگها و ریزش برگ و جوانه ها اتفاق میوفته.

کاردبرد دستگاه رطوبت ساز چیه؟

  • خنک سازی محیط گلخانه
  • از بین بردن آفات
  • از بین بردن بوی بد گلخانه
  • سم پاشی به گیاهان
  • کوددهی به گیاهان
دستگاه ایجاد رطوبت برای گیاه

روش مرطوب نگه داشتن گلدان

نکته مهمی که نباید فراموش کنیم، حفظ رطوبت گلدون ها و محیطشون هست. در ادامه چند روش پرکاربرد و آسون رو معرفی میکنیم که رطوبت تامین شده به راحتی از دست نره. موقع کاشت گیاه، کود و مواد مقوی به خاکشون اضافه کنید. این مواد به حفظ رطوبت در خاک کمک میکنه. در سطح خاک از کودهای گیاهی استفاده کنید.

این کار کمک میکنه که در زمان کمبود آب، رطوبت خاک بیشتر حفظ بشه. در گلدون های آویزان و گل آویزها میتونید در روی سطح گلدون از سنگ و سنگریزه استفاده کنید که این کار هم به حفظ رطوبت خاک در گلدون ها کمک میکنه. یه روش جالب دیگه برای حفظ رطوبت خاک گلدون ها، استفاده از ژل های نگهدارنده آبه. البته حتما قبل از استفاده از این ژلها، روش مصرف و میزان مصرف اون رو مطالعه کنید تا باعث از بین رفتن گیاه نشید.

گیاهان رطوبت دوست

برخی گیاهان، گل‌ها یا سبزیجات از وجود بارون‌های زیاد، رطوبت اضافی و خاک خیس لذت میبرن و شما میتونید بدون نگرانی ازشون نگهداری کنید. حتی میتونید این گیاهان رو داخل باغچتون بکارید تا با جذب آب اضافی زمین از آسیب دیدن سایر گیاهان جلوگیری کنن. برخی از گیاهان رطوبت دوست عبارتند از:

  • پیج اناری
  • سرخس ها
  • سوسن یک روزه
  • سرخس بانوی خاوری
  • لویی
  • موگه
  • علف هندی
  • زبرینه
  • خرغوس
  • زنبق
  • فیلگوش
  • علف جوپای
  • پاپیروس
  • گل میمون
  • یاسمن زرد
  • سبزیجات

دیگر مقالات: گیاهان تصفیه کننده هوا

گیاهان رطوبت دوست

تاثیر رطوبت بر رشد گیاه

گیاه هم مثل سایر موجودات زنده برای رشد مناسب نیاز به آب داره، یا به عبارت دیگه آب مایه‌ی حیات تمام موجودات زنده از جمله گیاهه. در محیط رشد گیاه، آب باید به مقدار کافی و با کیفیت مناسب وجود داشته باشه چون رشد گیاه رو تحت تأثیر قرار میده و باعث میشه عناصر غذایی موجود در محیط رشد گیاه از جمله خاک حل شده و جذب عناصر غذایی صورت بگیره. 

برای رشد گیاه، هر دو رطوبت کم و زیاد زیان آوره. چون اگه رطوبت خاک زیاد باشه گیاه بدلیل کمبود اکسیژن و تهویه نامناسب دچار مشکل میشه و اگه رطوبت خاک کم باشه بدلیل کمبود آب، خاک گیاه دچار خشکی و پژمردگی میشه، بنابراین هدف تأمین رطوبت در حد مناسبه.  

نکته‌ای که در بحث آب مدنظر قرار می‌گیره اینه که معمولاً نیاز آبی گیاه زیاده و گیاه برای هر یک کیلوگرم تولید ماده خشک 500 کیلوگرم آب رو از خاک جذب میکنه. یا به عبارت دیگه گیاه مثل تلمبه‌ایه که به طور مرتب آب رو از خاک میگیره و از طریق عمل تعرق، اون رو وارد اتمسفر و هوای بیرون میکنه و از کل آبی که گیاه جذب میکنه 99%  به مصرف تعرق میرسه و 1%  در ساختمان گیاه مورد استفاده قرار میگیره. برای اطلاع از شرایط آبیاری میتونید مقاله شرایط آبیاری گیاهان آپارتمانی رزفارست رو مطالعه کنید.

تاثیر رطوبت بر رشد گیاه

چگونه رطوبت ایجاد کنیم

شما میتونید با استفاده از دستگاه‌های مرطوب کننده هوا به سرعت و به آسونی میزان رطوبت هوای منزلتون رو تنظیم و تولید بخار کنید. اما استفاده از این نوع دستگاه‌ها قطعاً ملزم به استفاده بیشتر از حامل‌های انرژی و برقه.

  • استفاده از رخت آویز
  • درب حمام رو هنگام دوش گرفتن باز بذارید!
  • استفاده از اجاق گاز جهت پخت و پز برای ایجاد رطوبت در خونه
  • یک ظرف حاوی آب رو روی بخاری یا شوفاژ قرار بدید!
  • قرار دادن گلدون‌های حاوی آب پشت پنجره در معرض نور آفتاب
چگونه رطوبت ایجاد کنیم

ساخت دستگاه بخور برای گیاهان اپارتمانی

لوازم و وسیله هایی که برای ساخت رطوبت ساز خونگی مورد استفاده قرار میگیره رو میتونید به راحتی خریداری کنید. اما توجه داشته باشید که برای این کار حتماً باید یخ خشک تهیه کنید، چون حضورش برای تهیه بخار خنک و رطوبت ضروریه. البته باید در نظر داشته باشید که این دستگاه رو نمیشه در فصل زمستان مورد استفاده قرار داد و برای این کار باید برخی تغییراتی در دستگاه انجام بشه.

مرحله اول: در ابتدا باید مواد و قطعات مورد نیاز برای ساخت دستگاه رو تهیه کنید.

لوازم مورد نیاز:

  • یک قاب پلاستیکی یا فلزی که درب داشته باشه و در طولانی مدت دچار خوردگی یا زنگ زدگی نشه.
  • باتری 9v از نوع اسنپ
  • بهره گیری از فن کیس کامپیوتر
  • لوله خرطومی از جنس پلاستیک به اندازه نیم متر
  • چسب حرارتی و یا چسب قطره ای

مرحله دوم: اتصال فن

برای شروع ساخت شما باید ابتدا دو حفره یا سوراخ بر روی درب و همچنین بدنه محصول ایجاد کنید. در واقع سوراخ اول مخصوص فنه که باید با استفاده از کاتر روی درب قرار گرفته بشه.

در ادامه فن رو بر روی درب قرار بدید و با استفاده از چسب حرارتی یا چسب قطره ای محکم کاری کنید. برای بالا بردن راندمان فن بهتره که حالت مکشش به سمت بیرون باشه تا هوا رو از محیط بگیره و به داخل ظرف انتقال بده. در ادامه سیم هایی که از فن خارج شده رو به باتری متصل کنید. البته برای این کار باید حتماً سیم قرمز فن رو به سمت مثبت و سیم مشکی رو به طرف منفی بچسبونید.

مرحله سوم: اتصال لوله

سورخ کوچیک دومی که بر روی بدنه ایجاد شده باید از قطر لولش کوچیکتر باشد، چرا که لوله  باید در قسمت متصل شده کاملاً سفت بشه و به صورت ثابت بمونه. برای بالا بردن کیفیت کار باید حتماً درب و نوع چسب که مورد استفاده قرار میدید از کیفیت کافی برخوردار باشه، چون دستگاه موقع کار رطوبت تولید میکنه و نباید درب یا چسب توسط رطوبت تحت تاثیر قرار بگیره.

توصیه میشه  که این حفره ها یا سوراخ ها رو به وسیله یک کاتر یا یک اره مدور اعمال کنید. بخشی از ظرف رو انتخاب کنید که بالاتره و به درب نزدیک تره تا لوله رو به همین بخش متصل کنید. درزی که بر روی بدنه ایجاد شده رو به خوبی با استفاده از چسب کاور کنید.

مرحله چهارم: افزودن یخ خشک و آب داغ

مقدار آب رو حرارت داده و دمای جوش برسونید. در ادامه 3 لیوان از همین آب رو در داخل مخزن رطوبت سازی خونگی بریزید. در ادامه درب مخزن رو آماده کنید و یخ خشک رو در داخل مخزنی که درونش آب جوش قرار داره بریزید و درب رو ببندید. البته برای قرار دادن یخ خشک باید از دستکش استفاده کنید تا هیچ گونه آلودگی و میکروبی به داخل دستگاه منتقل نشه. در  آخر دستگاه رو روشن کنید تا فن بکار افتاده و رطوبت تولید شده رو به وسیله فن و لوله به محیط پخش کنه.

کشیدن پلاستیک روی گلدان

کشیدن پلاستیک روی گلدان

زمانی که با فصل سرد روبرو میشید ساده ترین کار که همه از پسش بر میان اینه که سریع پلاستیکی رو روی گلدون بکشن و تمام! در صورتی که این کار علاوه بر خوب بودن مشکل بزرگی رو به همراه داره که اگه دربارش فکری نشه، خودتون با دست خودتون مرگ گیاهتون رو تضمین کردید.

زمانی که یک پلاستیک بر روی گلدون کشیده میشه  و بالاش مسدود میشه ، گیاه حین انجام عمل فتوسنتز مقداری رطوبت تولید میکنه. این رطوبت زیر پلاستیک محبوس میشه . مزیت این کار اینه که محیط گلخونه ایی برای گیاه فراهم میشه  و در نتیجه رشد بهتری رو به همراه داره.

اما عیب کار اینه که همین رطوبت موجود زیر پلاستیک به صورت قطرات آب بر روی ساقه و برگ ها میشینه و سرمای هوا موجب یخ زدن قطه های آب میشه و در نتیجه گیاهتون زودتر از چیزی که فکر کنید یخ میزنه و میمیره.

پس چیکار کنیم؟

تعداد کمی سوراخ روی پلاستیک ایجاد کنید تا امکان جابجایی هوا وجود داشته باشه. یک پارچه نازک رو روی گیاه کاور کنید و بعد پلاستیک رو روی گلدون بکشید. اطمینان حاصل کنید که پارچه به اندازه کافی بزرگه که بتونه کل گیاه رو بپوشونه. چوبی رو به عنوان قیم در گلدون فرو کرده، گلدون رو درون پلاستیک قرار بدید و بعد بالای پلاستیک رو به چوب ببندید. در نهایت با قیچی چند سوراخ کوچک روی پلاستیک ایجاد کنید.

بیشتر بخوانید:

نگهداری دسته گل طبیعی مخصوص دسته گل بازا !

گیاه با آبیاری کم برای حواس پرت ها!

روش های نگهداری درختچه های آپارتمانی

نحوه تکثیر گل و گیاه آپارتمانی در منزل (آموزش کامل)

روش های شگفت انگیز نجات گل در حال خشک شدن | علت خشک شدن گل رز در گلدان

سوالات متداول درباره راه های تامین رطوبت گیاهان

تاثیر رطوبت بر رشد گیاه چیه؟

عامل رطوبت هم نقش غیر مستقیمی در افزایش فعالیت فتوسنتز در گیاه، باز شدن روزنه برگها و افزایش میزان تنفس گیاه داره …

گیاهان رطوبت زا چه گیاهانی هستن؟

گیاهان رطوبت زا گیاهانی هستن که در ازای مصرف مواد مغذی رطوبت تولید میکنن و این گیاهان اغلب در گلخونه ها نگهداری میشن و در محیط هایی که این گیاهان رو نگهداری میکنیم رطوبت بالا وجود داره چون این گیاهان در کنار هم رطوبت زیادی رو تولید میکنن و باعث میشن محیط مرطوب بشه …

چجوری برای گیاهمون رطوبت ایجاد کنیم؟

شما میتونید با استفاده از دستگاه‌های مرطوب کننده هوا به سرعت و به آسونی میزان رطوبت هوای منزلتون رو تنظیم و تولید بخار کنید …

موقع ساخت دستگاه بخور چجوری راندمان فن رو بالا ببریم؟

برای بالا بردن راندمان فن بهتره که حالت مکشش به سمت بیرون باشه تا هوا رو از محیط بگیره و به داخل ظرف انتقال بده …

خلاصه نکات مقاله راه های تامین رطوبت گیاهان

برای رشد گیاه، هر دو رطوبت کم و زیاد زیان آوره. چون اگه رطوبت خاک زیاد باشه گیاه بدلیل کمبود اکسیژن و تهویه نامناسب دچار مشکل میشه و اگه رطوبت خاک کم باشه بدلیل کمبود آب، خاک گیاه دچار خشکی و پژمردگی میشه.

در گلدون های آویزان و گل آویزها میتونید در روی سطح گلدون از سنگ و سنگریزه استفاده کنید که این کار هم به حفظ رطوبت خاک در گلدون ها کمک میکنه.

گیاهان آپارتمانی اعم از گیاهان آپارتمانی مقاوم به گرما و سرما، به سطح رطوبتی بالاتر از چیزی که در محیط خونه تشکیل میشه برای رشدشون نیاز دارن.

2 دیدگاه در “آسان ترین راه های تامین رطوبت گیاهان در منزل!

  1. ماهان نریمانی گفت:

    بهترین میزان رطوبت برای گیاه چقدر است؟

    1. کارشناس گل و گیاه گفت:

      سلام ماهان عزیز!
      میزان رطوبت موردنیاز هرگیاه متفاوت از دیگری هست. برای اینکه بهتر راهنماییتون کنیم پیشنهاد میکنم اسم گیاهای موردنظرتون رو بفرمایید تا ما شرایط نگهداری گیاه رو خدمتتون ارسال کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *