آشنایی با گل و گیاه

کاشت و پرورش سبزی در خانه + آموزش تصویری

کاشت و پرورش سبزی در خانه
5/5 - (1 امتیاز)

کاشت و پرورش سبزی در خانه به چه روشی ممکنه؟ کاشت و پرورش سبزیجات در خونه علاوه بر تفریح، نیازهای روزمره ما رو هم برآورده میکنه. برخی از سبزیجات این قابلیت رو دارن که در آپارتمان و فضاهای کوچیک رشد کنن و به گیاه کاملی تبدیل بشن. برای اینکه بتونید کاشت و پرورش سبزی در خانه رو تجربه کنید تا پایان این مقاله با رزفارست همراه باشید.

کاشت و پرورش سبزی در خانه

امروزه با آپارتمان نشینی، همه ما از نعمت داشتن حیاط و باغ در خونه هامون و درپیش از لذت سبزی کاری در خونه محروم شدیم اما تنها سبزی کاری مختص باغ و باغچه نیست و میشه در گلدون های بزرگ در آپارتمان هم سبزی بکاریم و هر روز با دیدن رشد چند میلی متری جوانه ها، ذوق زده بشیم. فصل بهار بهترین فرصت برای کاشتن سبزیجاته. سبزی کاری در آپارتمان خیلی کم هزینست و باعث میشه در همه روزهای سال سبزی خوردن های تازه داشته باشید و از خوردن سبزی کاملا سالم، بهداشتی و ارگانیک لذت ببرید. کاشت و پرورش سبزی در خانه خیلی آسون و لذت بخشه.

کاشت و پرورش سبزی در خانه

کاشت سبزی در خانه

در ادامه این مقاله با مراحل کاشت سبزی در خانه آشنا میشید.

  1. یک گلدون بزرگ تهیه کنید
  2. بعد از تهیه گلدون بزرگ برای کاشت سبزی، خاک مناسبی رو انتخاب و الک کنید و گلدون رو پر کنید تا خاک گلدون به ارتفاع حداقل 15 سانتی متر خاک برسه و سطحش رو مرطوب کنید.
  3. در هر گلدون 10 عدد بذر سبزی مثل بذر ریحون، شاهی، نعنا، تربچه و جعفری میکاریم اما روز قبل از کاشت بذرها رو داخل آب ولرم (8 ساعت تا 3 روز) قرار میدیم بعد برای کاشت بذرها اونا رو از آب خارج میکنیم و برای گرفتن نمشون روی یک پارچه یا روزنامه قرارشون میدیم.
  4. قبل از هر چیز خاک رو با بیلچه یا هر چیزی که در دست دارید زیر و رو کنید. بهتره که خاک کمی نم داشته باشه ولی خیس نباشه که کار رو براتون سخت کنه.
  5. بعد بذرها رو در سطح رویی خاک بکارید.
  6. روی دانه ها یک لایه نازک از خاک یعنی دو برابر اندازه خودشون خاک میریزیم و در صورتی که بیشتر از اندازه خاک بریزید بذرها خفه میشن و نمیتونن رشد کنن.
  7. در ابتدای رشد برای آبیاری، یک روزنامه یا گونی روی گلدون پهن کنید، به طوری که روی سطح خاک رو بگیره بعد با آبپاش شروع به آبیاریش کنید تا زمانی که بذرها جوانه بزنند. برای رشد دو تا سه میلی متری سبزی ها بهتره گلدون آماده شده رو دور از نور و در جای تاریک نگه دارید تا روزنامه آروم آروم بالا بیاد.
  8. بعد روزنامه رو بردارید و به صورت مستقیم به گیاه آب بدید و گلدون رو در معرض نور بذارید. سبزی ها با نور بیشتر بهتر رشد میکنن اما اگه نور آپارتمان ما کافی نباشه از لامپ های فلورسنت استفاده میکنیم.
  9. هر وقت که خاک گلدون خشک شد دوباره با آبپاش بهش آب بدید اما دقت کنید وقتی خاک خیس باشه اگه دوباره آب بدید ریشه جوانه ها نمیتونن اکسیژن لازم رو بگیرن و از بین میرن.
  10. دو هفته بعد کوددهیش رو آغاز میکنیم و برای اینکار از کود طبیعی استفاده میکنیم. در صورت در دسترس نبودن کود طبیعی، کودهای شیمیایی استاندارد رو تهیه کنید و با توجه به نوشته های روی بسته دوز مورد نیاز از این کود رو به گیاه بدید.
  11. در صورتی که شما در کاشت سبزیجات خطایی نداشته باشید بعد از گذشت حدود دو هفته سبزی ها آماده خوردن میشن.
  12. بعد از رشد جوانه ها و بعد از اینکه 8 تا برگ دادن دو تا برگ تازه گیاهانی مثل ریحون و جعفری و گشنیز و … رو که در سر ساقه قرار داره بکنید تا از پایین، ساقه فرعی شروع به رشد کنه و محصول چندین برابر بشه.

بیشتر بخوانید: انواع کاکتوس رو بشناس، بهترینشو بخر!

کاشت سبزی در جعبه میوه

شما میتونید برای کاشت و پرورش سبزی در خانه از جعبه میوه هم استفاده کنید. سبزیجات یکی از بهترین منابع گیاهی تأمین مواد معدنی و ویتامین های موردنیاز بدن انسان هستن. مصرف روزانه سبزی باعث افزایش طول عمر و تقویت سیستم ایمنی فرد میشه. اگه دوست دارید همیشه سرحال باشید و از مبتلا شدن به انواع بیماری به دور باشید، حتماً انواع میوه و سبزی رو در سبد غذایی خانوادتون قرار بدید. در ادامه این مقاله سعی کردیم درباره سبزی کاری در جعبه پلاستیکی و نحوه انجام این کار، اطلاعاتی کاربردی رو به شما عزیزان ارائه بدیم.

امروزه با افزایش زندگی شهرنشینی در آپارتمان‌ها و عدم دسترسی به میوه و سبزیجات ارگانیک کمتر و تمایل افراد به سبزی کاری خونگی بیشتر شده. این روش به خاطر سالم بودن شرایط کاشت و برداشت سبزی مثل نوع خاک و کود مصرفی، آبیاری و نور کافی از اهمیت زیادی در سبد غذایی خانواده ها برخورداره. برای سبزی کاری در جعبه پلاستیکی یا باید به موارد زیر توجه داشته باشید.

مراحل کاشت سبزی در جعبه میوه

  1. از جعبه هایی استفاده کنید که حداقل قطرشون 30 سانتی متر باشه. این کار به دلیل حجم خاک، کود و فضای کافی برای رشد سبزی های کاشته شدست.
  2. بذر سبزی های مدنظرتون رو قبل از کاشت به مدت یکی دو روز در ظرفی جداگانه خیس کنید تا کمی جوانه بزنن.
  3. جوانه های خیس شده رو داخل یک دستمال پارچه ای لطیف قرار بدید تا آبشون به خوبی گرفته بشه.
  4. کف ظرف پلاستیکی رو با یک نایلون زباله بپوشونید و از بابت تخلیه آب از پایینش مطمئن بشید.
  5. حتماً از خاک مخلوط باکیفیت برای سبزی کاری در جعبه پلاستیکی استفاده کنید. خاک گلدون در گل فروشی های معمولی، باغ گل یا فروشگاه ها به راحتی پیدا میشه. ظرف انتخابی برای کاشت سبزی رو به اندازه 5/2 سانتی متر از مخلوط خاک شامل کمپوست، پرلیت یا ماسه پر کنید. حواستون باشه که خاک موردنظر از حشرات و بیماری های مرتبط با گیاهان تخلیه شده باشه. از به کارگیری خاک باغ یا باغچه خودداری کنید. چون این نوع خاک ها بسیار متراکم هستن و احتمالاً حاوی علف های هرز و باکتری‌های مضر برای سبزی کاری در جعبه پلاستیکی هستن.     
مراحل کاشت سبزی در جعبه میوه

نکاتی درباره کاشت بذرها

  • بذرهای سبزی رو در عمق خاک بکارید. برای هر نوع از اونا یک حفره 6 میلی متری ایجاد کنید. بعد 5 تا 4 دانه رو داخل هر سوراخ بپاشید. این حفره ها باید با فاصله دو سانتی متری از همدیگه درست بشن. موقع سبزی کاری در جعبه پلاستیکی، بذرهایی رو انتخاب کنید که از لحاظ نور خورشید و میزان آب دهی در طول روز با شرایط یکسانی رشد دارن. گیاهان چند ساله یا یک ساله رو مورد بررسی قرار بدید و در جعبه های مجزا بکاریدشون. برای مثال رازیانه، نعناع و پونه کوهی از جمله سبزی های چند ساله هستن. در حالی که شوید، گشنیز و ریحان یکساله هستن.
  • با افزایش رشد جوانه‌ها، در صورت امکان اونا رو به جعبه‌های بزرگ تر منتقلشون کنید. سبزی های کوتاه‌ تر رو در اطراف ظرف و اونایی که قدشون بلندتر شده رو در وسط جعبه قرارشون بدید. با شیوه سبزی کاری در جعبه پلاستیکی میتونید برای محکم کاری و مقاومت بیشتر ساقه‌های گیاهان از چوب بستنی استفاده کنید.
  • برای آب دادن دانه‌های سبزی، یک قوطی کوچیک با سوراخ های ریز رو در نظر بگیرید. آبیاری روزانه رو به آرومی انجام بدید تا بذرها در عین مرطوب موندن، داخل خاک جابجا نشن. اگه در حین آب دادن متوجه پایین رفتن سطح خاک شدید، برای نتیجه بهتر سبزی کاری در جعبه پلاستیکی از خاک اضافی پوششی استفاده کنید. در فصل تابستون، انگشتتون رو درون خاک فرو ببرید. در صورت عدم مرطوبیت، آب‌دهی رو انجام بدید.
  • برای چینش گیاهان کاشته شده با روش سبزی کاری در جعبه پلاستیکی از قیچی باغبانی کمک بگیرید. اونا رو با دست بالا نکشید چون که به ریشه سبزی های سالم آسیب میرسونید. برای شلوغ نشدن فضای مورد نظر، گیاهان پژمرده یا ساقه بلند رو هرسشون کنید.
نکاتی درباره کاشت بذرها

مقالات مرتبط:

آخر تابستون چه سبزیجاتی بکاریم؟ | 27 نوع سبزیجات و گیاهان مختلف + عکس

13 سبزیجات زرد و خواص آن ها رو بشناسید! + عکس

بهترین سبزیجات سبز رنگ | خواص تغذیه‌ای سبزیجات سبز + عکس

کاشت سبزی در گلدان پلاستیکی

انتخاب بذر مناسب

شما میتونید انواع سبزی‌ها مثل تره، شاهی، ریحان، گشنیز، جعفری، شنبلیله، خرفه، پونه، شوید، تربچه، ترخون، مرزه، پیازچه و… رو در گلدون پرورش بدید. برای کاشت سبزی در گلدون پلاستیکی باید با توجه به نوع سبزی که قصد پرورشش رو دارید از بذر و یا نشاء استفاده کنید. کاشت برخی از سبزی‌ها باید به این صورت باشه که فقط بذرشون روی خاک پاشیده بشه اما برخی دیگه نیاز به نشاء دارن تا داخل خاک کاشته بشن. انواع بذر سبزیجات رو میتونید از گلخونه‌های گل و گیاه تهیه کنید و توجه داشته باشید که بذر تولید همون سال رو بخرید. در مورد نشاء هم سعی کنید نشاهایی رو خریداری کنید که ضخیم هستن و قامت ساقشون راست باشه و برگ زرد و سوراخ نداشته باشه.

انتخاب گلدون مناسب

جنس گلدونتون باید پلاستیکی باشه اما در صورت در دسترس نداشتن گلدون پلاستیکی، میتونید از نوع سفالیش هم استفاده کنید. از اونجایی که سبزی‌ها گیاهان علفی یک ساله محسوب میشن و ساقه و ریشه زیادی نداند، انتخاب گلدونی با طول 20 تا 25 سانتی‌متر مناسبه.

انتخاب خاک مناسب

کاشت سبزی در باغچه با کاشتش در گلدون از نظر نوع خاک بسیار باهم متفاوت هستن. در کاشت سبزی داخل باغچه فقط شخم زدن، کود‌دهی و آبیاریش اهمیت داره، اما در کاشت سبزی داخل گلدون باید خاک مناسبش رو هم برای اون تهیه کرد. خاک مناسب گلدون ترکیبی از ماسه، خاک باغچه، خاک برگ و کوده. همچنین خاک گلدون باید سبک و زهکشی شده باشه.

انتخاب خاک مناسب

مراحل کاشت سبزی در گلدون پلاستیکی

  1. بعد از انتخاب بذر، گلدون و خاک مناسب برای کاشت سبزی، خاک رو الک کنید و گلدون رو تا ارتفاع 15 سانتی‌متری با اون پر کنید و سطحش رو با آبپاش کمی مرطوب کنید. توجه داشته باشید که خاک نباید خیس بشه، چون کار براتون سخت میشه) خاک رو به خوبی توسط بیلچه زیر و رو کنید.
  2. در داخل هر گلدون تقریباً 10 عدد از هر نوع بذری که قصد کاشتش رو دارید بریزید و روی اونا رو یک لایه نازک یعنی تقریباً 2 برابر اندازه بذر خاک بریزید. دقت کنید که اندازه خاک بیشتر نشه چون بذرها خفه میشن و نمیتونن رشد کنن. روز قبل از کاشت سبزی در گلدون پلاستیکی، بذرها رو داخل آب ولرم به مدت 8 ساعت تا 3 روز خیس کنید. بعد از گذشت این زمان اونا رو از آب خارج کنید و روی یک پارچه یا روزنامه قرارشون بدید تا خشک بشن. بعد میتونید اونا رو روی خاک بریزید.
  3. در روزهای ابتدایی تا زمانی که بذرها جوانه بزنن برای آبیاری گیاهتون یک روزنامه روی گلدون پهن کنید، به صورتی که به طور کامل روی خاک رو بپوشونه. بعد با آبپاش شروع به آبیاریشون کنید. برای اینکه سبزی‌ها رشد بیشتری داشته باشن گلدونتون رو دور از نور و در تاریکی قرارشون بدید تا روزنامه‌ کم‌کم بالا بیاد.
  4. بعد از بالا آمدن روزنامه میتونید اون رو برش دارید و به صورت مستقیم به گیاهتون آب بدید و در معرض نور قرارشون بدید. سبزی‌ها در معرض نور، بیشتر رشد میکنن  اما اگه نور کافی نداشتید میتونید از لامپ‌های فلورسنت استفاده کنید.
  5. آبیاری صحیح برای سبزی‌ها باید در صورت خشک شدن خاک باشه. یعنی هر زمانی که احساس کردید خاک گلدون خشک شده کمی بهش آب بدید.
  6. آبیاری بیش از حد به گیاهان اجازه نمیده که اکسیژن کافی بهشون برسه و در نتیجه از بین میرن.
  7. بعد از دو هفته میتونید به خاک سبزی‌ها کود رو اضافه کنید. کود مناسب برای این کار کود طبیعیه اما در صورتی که کود طبیعی در دسترس نداشتید میتونید از کودهای شیمیایی استاندارد استفاده کنید. مقدار مورد نیاز کود رو میتونید از نوشته‌های روی بسته بخونید.
  8. اگه همه مراحل قبل رو به خوبی و بدون اشتباه انجام داده باشید میتونید در این مرحله بعد از گذشت 2 هفته سبزی‌هاتون رو برداشت کنید.
مراحل کاشت سبزی در گلدون پلاستیکی

کاشت سبزی در گلدان در زمستان

در ادامه مقاله به کاشت سبزیجات در زمستان در گلدان در فصل زمستان میپردازیم. از قصد کاشت

نحوه کاشت ریحان در گلدان در زمستان

  1. قبل از هر کاری باید بذر های ریحون رو داخل آب ولرم به مدت 24 ساعت قرار بدید.
  2. گلدونتون رو از خاک و خاک برگ تا 15 سانتی متر پر کنید.
  3. نم بذرها رو بگیرید.
  4. بذر های ریحون رو داخل گلدون تا 1 سانتی متر قرارشون بدید.
  5. گلدون رو با روزنامه و یا ورق های باطله بپوشونیدش.
  6. به صورت روزانه 2 تا 4 مرتبه بذر ریحونتون رو آبیاریش کنید.
نحوه کاشت ریحان در گلدان در زمستان

نحوه کاشت جعفری در گلدان در زمستان

  1. بذرهای گیاه جعفری رو به مدت 24 ساعت در آب قرارشون بدید تا خوب خیس بشن.
  2. بعد از 24 ساعت، بذرهای جعفری رو کاملا خشکشون کنید.
  3. داخل گلدون خاک لومی شنی و خاک گل برگ رو بریزید و ترکیب کنید تا 8 سانتی متر گلدون رو پرش کنید.
  4. دانه های جعفری رو قرار بدید و 10 تا 15 سانتی متر خاک روی اونا بریزید.
  5. فراموش نکنید که خاک مرطوب باشه.
  6. درجه حرارت برای رشد بهتر باید بین 18 تا 21 سانتی گراد باشه.
نحوه کاشت جعفری در گلدان در زمستان

نحوه کاشت شاهی در گلدان در زمستان

  1. بذرها رو به مدت 24 ساعت در آب قرارشون بدید.
  2. گلدون مدنظر رو با خاک کوکوپیت و پیت ماس پر کنید.
  3. بذر شاهی رو تا نیم سانتی متر زیر خاک قرارشون بدید.
  4. 30 تا 40 روز بعد شاهی شما رشد کرده.
نحوه کاشت شاهی در گلدان در زمستان

آموزش تصویری کاشت سبزی خوردن در گلدان

انتخاب گیاه مورد نظر

گیاهانی رو پیدا کنید که به آبیاری و نور خورشید احتیاج دارن. از اونجایی که همه گیاهانتون رو در یک گلدون میکارید، باید از سازگاریشون اطمینان حاصل کنید. بعضی از گیاهان مثل جعفری عاشق آب هستن و به خاکی نیاز دارن که دائماً مرطوب باشه.

انتخاب گیاه مورد نظر

انتخاب گلدان

گلدونی تهیه کنید که عرضش حداقل 46 سانتی‌متر باشه. گرچه یک گلدون کوچیک به نظر زیبا میرسه، اما گلدون بزرگتر برای وقتی که میخوایم چندین گیاه رو باهم پرورش بدیم بهتره. گلدون همچنین باید حداقل 46 سانتی‌متر عمق داشته باشه تا ریشه‌ها بتونن در اون رشد کنن. اگه یک گلدون خیلی کوچیک انتخاب کنید، ممکنه در نهایت گیاهان شما کوچیک و کوتاه رشد کنن و در موقع چیدن چیز زیادی برای برداشت نخواهید داشت. گلدون‌های کوچیک تر، سریع تر خشک میشن و باید مرتباً آبیاری بشن.

انتخاب گلدان

انتخاب خاک مناسب

خاک گلدون بخرید یا ترکیبش رو خودتان درست کنید. از خاک باغبانی استفاده نکنید. چون ممکنه انگل داشته باشه و گیاهان شما رو بیمار کنه. خاک گلدون رو میتونید از بازارهای گل و گیاه تهیه کنید. در غیر این صورت، باید ترکیب خاک رو خودتون درست کنید.

انتخاب خاک مناسب

کاشت گیاه

برای کاشت گیاهتون سوراخی رو داخل خاک گلدون ایجاد کنید. برای اولین گیاهتون، به اندازه کافی سوراخی‌ بزرگ ایجاد کنید. عمق و عرض این سوراخ به اندازه گیاه شما بستگی داره. به گلدونی که گیاهتون واردش شده نگاهی بندازید، بعد حفره‌ای حفر کنید که کمی بزرگ تر از اون باشه. حتماً فضای کافی برای گیاهان دیگه بذارید. به جای اینکه درست وسط گلدون رو حفاری کنید، سعی کنید در نزدیک لبه گلدونش رو حفاری کنید.

کاشت گیاه

آبیاری گیاه‌ 

خاک رو به خوبی آبیاریش کنید، بعد گلدون رو به مکانی آفتابی منتقلش کنید. آب رو به اندازه کافی در گلدون بریزید تا زمانی که شروع به بیرون اومدن از کف کنه. بذارید آب گلدون تخلیه بشه، بعد اون رو بیرون یا روی پیشخوان آفتابی یا طاقچه قرارش بدید. آب اضافی رو در زیر گلدونی نذارید. گلدون رو بلند کنید و آب رو بیرون بریزید.

آبیاری گیاه‌ 

در مجله گل و گیاه رزفارست بخوانید:

بهترین زمان برای تعویض خاک گلدان که باید بدانید!

معرفی انواع گلدان + عکس

ترفند های طلایی برای رشد سریعتر گیاهان آپارتمانی

سوالات متداول درباره کاشت و پرورش سبزی در خانه

چه نکاتی رو درباره کاشت بذرها باید بدانیم؟

شما برای کاشت بذر ها نیاز دارید تا نکاتی رو بدونید . برای مطالعه این نکات وارد مقاله بشید.

برای کاشت سبزی در گلدان پلاستیکی چه نکاتی رو مدنظر داشته باشیم؟

برای کاشت سبزی در گلدان پلاستیکی شما باید اول بذر، گلدون و خاک مناسب انتخاب کنید.

چجوری ریحون رو تو فصل زمستان در گلدون بکاریم؟

قبل از هر کاری باید بذر های ریحون رو داخل آب ولرم به مدت 24 ساعت قرار بدید.
گلدونتون رو از خاک و خاک برگ تا 15 سانتی متر پر کنید.
نم بذرها رو بگیرید.
بذر های ریحون رو داخل گلدون تا 1 سانتی متر قرارشون بدید.
گلدون رو با روزنامه و یا ورق های باطله بپوشونیدش.
به صورت روزانه 2 تا 4 مرتبه بذر ریحونتون رو آبیاریش کنید.

کاشت سبزی در خانه به چه روشی انجام میشه؟

ما تمام مراحل کاشت سبزی در منزل رو به طور کامل براتون در متن مقاله شرح دادیم.

خلاصه نکات مقاله کاشت و پرورش سبزی در خانه

امروزه با آپارتمان نشینی، همه ما از نعمت داشتن حیاط و باغ در خونه هامون و درپیش از لذت سبزی کاری در خونه محروم شدیم اما تنها سبزی کاری مختص باغ و باغچه نیست و میشه در گلدون های بزرگ در آپارتمانمون هم سبزی بکاریم و هر روز با دیدن رشد چند میلی متری جوانه ها، ذوق زده بشیم. فصل بهار بهترین فرصت برای کاشتن سبزیجاته. سبزی کاری در آپارتمان خیلی کم هزینست و باعث میشه در همه روزهای سال سبزی خوردن های تازه داشته باشید و از خوردن سبزی کاملا سالم، بهداشتی و ارگانیک لذت ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *